Свобода дорожча за гроші

19.07.2013
Свобода дорожча за гроші

Такі висновки зроблені після соціологічного дослідження, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» та Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова з 17 по 22 травня 2013 року, опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. За результатами дослідження, 49,1% українців хочуть бачити нових лідерів, ця думка переважає у жителів Західного (57%) та Східного (52%) регіонів, а також у виборців Всеукраїнського об’єднання «Свобода» (62%) та політичної партії «УДАР Віталія Кличка» (61%). Як показує дослідження, 37,1% опитаних цілком задоволені лідерами, яких Україна має на сьогодні. При цьому 13,8% респондентів не змогли відповісти на дане питання, а 24,7% респондентів відповіли, що лідери мають з’явитися з нових політичних сил.

Також у залежності від свого віку українці по–різному ставляться до того, чи потрібні країні нові лідери. Більше всього на зміну політлідерів згодні молоді люди — від 18 до 29 років. Найменшу потребу в появі нових лідерів бачать представники похилого віку, 60 років і старші — 40,7%.

На думку опитаних, головними критеріями, якими повинен володіти новий політичний лідер, має бути чесність (50%), некорумпованість (48%) та готовність насправді захищати інтереси простих людей (48%). Дослідження також показало, що українці розчаровані у державній демократії, оскільки 41% населення не вірить, що може вплинути на дії влади. Найбільш дієвими механізмами такого впливу були визнані вибори Президента (37%) та вибори до Верховної Ради (30%).

Щодо громадської активності, то показники цього року в порівнянні з минулими дослідженнями відчутно впали (2008 рік — 12%) За цьогорічними дослідженнями, лише 8% громадян залучені до активної громадської діяльності. Українцi вважають, що потреба в активній громадській діяльності може у них з’явитися у разі, коли така діяльність принесе конкретну користь їм або їхній сім’ї (37%) та якщо під загрозою опиниться життя, здоров’я або добробут близьких і така діяльність сприятиме ліквідації цієї загрози (33%).

Доказом такої громадянської діяльності є події, які відбувалися у Врадіївці, та інші українські мітинги проти свавілля міліції. Як заявив у коментарі «УМ» український політолог Володимир Фесенко, «люди не виходитимуть сьогодні за політичні гасла або ж політичних лідерів, єдине, що їх може підняти — це соціальні проблеми, питання, які необхідно вирішувати. І ситуація у Врадіївці є яскравим прикладом цього». Основними причинами своєї неучасті у діяльності громадських організацій опитані називають впевненість у тому, що їх участь нiчого не змінить, та брак часу на таку безоплатну роботу.

Також за результатами дослідження стало відомо, що близько половини українців не згодні поступатися свободою заради достатку. Зокрема, 43,4% респондентів відповіли, що їм ближче судження, що «важливими є і свобода, і достаток, однак заради особистої свободи та гарантій дотримання всіх громадянських прав я готовий терпіти певні матеріальні труднощі». А от 26,5% наших співгромадян такої готовності не виявили, заявляючи, що не згодні жертвувати матеріальними благами заради свободи та дотримання громадянських прав, 30% опитаних важко було визначитися з відповіддю на це запитання. Дослідження також засвідчило, що 58,1% українців почуваються вільними людьми, 36,1% не мають такого відчуття, а 5,8% не змогли відповісти на це запитання.