Драйв «Кращого міста»

19.07.2013
Драйв «Кращого міста»

Другий рік поспіль під Дніпропетровськом, у парку відпочинку «Новоселиця», десятки тисяч людей відпочивали, веселилися, розважалися і трішки божеволіли. Словом, мали шалений драйв від масштабного видовища — триденного музичного фестивалю TheBestCity.ua, що в перекладі «Краще місто». Сюди з’їхалися люди практично з усiєї України і з понад 10 дер­жав — усi, хто мiг умiститися в наметовому містечку. А цілих 72 години музичного нон–стопу у виконанні 77 груп вiдразу на чотирьох концертних майданчиках! Плюс спортивні турніри, арт–розваги, конкурси, заїзд байкерів, аеробіка з елементами боксу, гра на келихах, майстер–клас iз петриківського розпису, барабанне шоу, сакральні танці, театральні постановки, море пива і навіть власна... валюта — фести, які обмінювали на гривні один до одного.

Першого дня дошкуляла страшенна спека. Але люди готові були терпіти все. Та й організатори застосували новітні технології, у тім числі і в боротьбі зі спекою, яку вгамовував штучний дощик. Хоча в наступні два дні у цьому допомагали й зливи, одна з яких в акурат розпочалася з виступом легендарних «Скорпіонз», які завершували дійство. Проте й тут організатори все врахували — новоутворені внаслідок злив калюжі, яким, здавалося, висихати не один день, моментально розгортали... трактори. До послуг бажаючих були і численні душові кабінки, пакети для сміття, які кмітливці пристосували як... головні убори. На кінець фестивалю така креативна ідея настільки оволоділа масами, що під час фінального виступу вищезгаданого «Скорпіонз» добрих 90 відсотків якого супрово­джувала рясна злива, вся публіка, здалося, була поголовно вдягнена у ці пакети.

— Це не просто рок–фестиваль, ми хочемо, аби до нас на TheBestCity.ua, як і на знаменитий «Сигет» в Угорщині, приїздили групи зі світовими іменами, — сказав на прес–конференції організатор та ідейний натхненник фестива­лю віце–прем’єр–міністр Олександр Вілкул.

Із перших хвилин фестивалю вразила атмосфера повної розкутості, свободи не лише молоді, а й значно старших людей. Тільки байкерів з’їхалося 1540(!). Це справді справило враження незабутнє — стільки Harley Davidson на території один квадратний кілометр! А пізніше стало відомо про всеукраїнський рекорд, бо настільки довгої колони мотоциклістів iз 9 країн, яких очолив Олександр Вілкул, наша держава не знала за всю свою історію. Сам віце–прем’єр має вже 25–річний стаж байкера і ­встиг на мотоциклі проїхати близько 300 тисяч кілометрів.

Не можна не згадати і ще про один рекорд. Цьогорічна пряма трансляція фестивалю стала найдовшою і наймасштабнішою в історії проведення українських фестивалів. Сигнал з Дніпропетровська приймали провідні телекомпанії півдня, заходу і півночі України, що склало аудиторію понад 20 мільйонів глядачів, а загальний час трансляції триденного open–air становить 30 годин.

 

НЮАНСИ

На фестивалі побувало понад 70 тисяч чоловік при тому, що вхідні квитки коштували зовсім не дешево — 400 гривень за один день. Хоча, звісно, наш народ не такий дурний, щоб щось не придумати, аби не платити. Кмітливці відразу зметикували знімати акуратно зі своїх рук браслети, які підтверджували оплачене право перебувати на фестивалі і почергово виносили своїм численним друзям за територію, де ті так само одягали їх знову і так, вервечками, багато хто на дійство й потрапляв. До того ж без проблем можна було завітати на фестиваль на катері по Самарі, що, наприклад, мій приятель і зробив.