Врадіївка прийшла на Майдан

19.07.2013
Врадіївка прийшла на Майдан

Ми дарма витрачаємо 16 мільярдів гривень на утримання Міністерства внутрішніх справ. На зустрічі з врадіївчанами міністр Віталій Захарченко розписався у власному безсиллі щось змінити в правоохоронній системі. «Це процес еволюції», — розвів руками чиновник і відмовився подавати у відставку. Тож відучора на київському майдані Незалежності розпочалася безстрокова акція протесту — якщо влада не може провести реформу в міліції, тоді цю реформу зроблять люди, кажуть врадіївці.

 

Подолавши у спеку 350 кілометрів доріг, 18 липня учасники ходи з Врадіївки прибули до Києва. Колона з двома сотнями борців із свавіллям у правоохоронних органах, родичі яких загинули або постраждали від рук людей у погонах, вирушила вчора о 8–й ранку від Національного комплексу «Експоцентр України» (ВДНГ) до Міністерства внутрішніх справ, щоб вимагати відставки головного міліціонера країни Віталія Захарченка, переатестації усіх працівників правоохоронних органів і притягнення до відповідальності міліціонерів, причетних до порушень закону та прав громадян.

З самого епіцентру подій до Києва дійшло троє людей — сусіди Ірини Крашкової, які штурмували врадіївський райвідділок. Решта — десятки небайдужих із різних міст України, через які проліг маршрут ходи, — п’ятдесят мешканців Черкас, по десятеро з Вінниці, Білої Церкви, Фастова тощо.

Кожного до колони привело своє горе. 36–річна черкащанка Оксана прийшла до столиці разом зі своїм чоловіком — настоятелем церкви Покрови Пресвятої Богородиці (УАПЦ) у Черкасах. За її словами, священик не раз викривав беззаконня місцевої влади на чолі з мером Сергієм Одаричем, за що й поплатився. Міська рада дала зворотну дію постанові щодо орендної плати за церковне приміщення, яка до 2005 року символічно становила 1 гривню. «Спочатку було 350 гривень, потім 750, зараз платимо 3,5 тисячі на місяць у той час, коли московська церква у Первомайському парку платить 1 гривню, як і раніше», — говорить в розмові з «УМ» пані Оксана. За дві доби дороги подружжя витратило 450 гривень власних грошей, першу ніч, як і решта супутників, провели в наметі, який взяли з дому, на березі річки Стугна, другу ніч — по хатах добрих людей у Каневі.

Під прапорами «УДАРу» і «Батьківщини» демонстранти рушили по проїжджій частині центральних вулиць столиці — десять з половиною кілометрів. На чолі колони — батьки з Миколаєва, Вінниці, Кіровограда з портретами покалічених і закатованих у райвідділках молодих людей. Автомобілісти підтримували колону схвальними сигналами, обличчя киян на вулицях, повз яких йшли демонстранти, були мовчазні й зворушені, — як на Майдані 2004 року. «Банду геть!» почали вигукувати ближче до центру опозиційні нардепи. Вище зарясніли гасла: «Зупинимо перетворення України в бандитський заповідник у центрі Європи!», «Хто ти Януковичу: Президент України чи главар злочинної мафії?», «Справа Запорізьких Пономарів. Три роки беззаконня: чому ми досі за ґратами?»

Свою присутність у народній ході народні депутати пояснили тим, що без їхньої присутності люди до Києва благополучно не дійшли б.

«Ситуація у Врадіївці — не просто злочин, а наруга над всіма українцями, адже це віддзеркалення того, що відбувається на теренах всієї України. Українці не повинні дозволяти перевертням у погонах топтатися по своїй гідності, — заявив заступник голови партії «Батьківщина», народний депутат Павло Петренко. — Чітка вимога мешканців Врадіївки, які пройшли сотні кілометрів по спеці, які постраждали від свавілля перевертнів у погонах, чоловіків, синів та дружин яких катували та вбивали у СІЗО, — щоб міністр МВС не боявся, вийшов до народу та вислухав кожного, а не ховався за стінами міністерства», — наголосив нардеп.

Утім пан Захарченко вийти до людей не зволив. Через свого заступника, який вийшов на ґанок міністерства, він великодушно запросив врадіївських «ходоків» до себе у кабінет, але без супроводу преси. Після наполегливих вимог «УДАРiвця» Сергія Капліна до міністра дозволили увійти й народним депутатам.

«Політичних умов для проведення реформ немає», — відповів депутатам і врадіївчанам пан міністр. Після невтішної зустрічі із Захарченком «УДАРiвець» Валерій Пацкан повідомив: «Зустріч завершилася, по суті, нічим. Міністр відбувся загальними фразами — будуть впливати, будуть розбиратися. Але він перебивав представників громадськості, народних депутатів. Давав зрозуміти, що йому з нами нецікаво і він не має часу».

Відтак хода рушила на Хрещатик. До протестантів приєднувалися ще люди, що прибули з інших міст. Великий мітинг врадіївського майдану на майдані Незалежності було заплановано вчора на шосту годину вечора.

 

ЗАКОНОДАВЧА АЛЬТЕРНАТИВА

Під час мітингу «УДАРiвці» анонсували новий законопроект європейського зразка, розроблений партією Віталія Кличка — «Про поліцію», що пропонує скорочення кількості правоохоронців у країні, яких близько 400 тисяч (більше, ніж армії), дозволити інститут детектора брехні, який не прижився в Україні, а також забезпечити звіт усіх міліцейських чинів та їхніх близьких родичів про доходи і видатки.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>