Престижно, як на Олімпіаді

17.07.2013
Престижно, як на Олімпіаді

Сьогодні у Казані завершується XXVII Універсіада. Наостанок нерозіграними залишилися дев’ять із 353 комплектів нагород. Щоправда, зайві грами дорогоцінного металу жодним чином не вплинуть на розстановку сил на верхівці медального заліку, адже із величезним відривом переможцем неофіційного командного протистояння достроково стали господарі. Росіяни перемогли майже в третині змагальних дисциплін, побивши рекорд китайських студентів (75 медалей) за кількістю виграного «золота».

Натхнення російських студентів–спортсменів доволі зрозуміле, адже за виграш найвищої нагороди держава їм обіцяє кругленьку суму — близько 150 тисяч доларів. Загалом РФ добряче «потратилася» на домашню Універсіаду. За словами українських спортсменів, які вже повернулися зi столиці Татарстану, XXVII студентські Ігри не поступаються лондонській Олімпіаді–2012 ані за рівнем організації, ані якістю спортивної інфраструктури. Вочевидь для Росії літня студентська Казань–2013 — це генеральна репетиція зимового олімпійського Сочі–2014, як у організаційних, так і у спортивних питаннях.

Водночас перед українськими студентами конкретних завдань їхнє керівництво не ставило. Перед від’їздом на змагання президент Спортивної студентської спілки України Василь Кремень побажав членам «синьо–жовтої» збірної «хороших індивідуальних результатів». Як розповіли «УМ» у прес–службі спортивного комітету Міністерства освіти України, держава повністю профінансувала підготовку до Універсіади, забезпечила команду екіпіруванням і навіть підготувала фінансову винагороду. Щоправда, в порівнянні з олімпійськими призовими вони зовсім скромні (20 тис. грн. — за «золото», 15 тис. — «срібло», 10 тис. — «бронза»).

Хай там як, а для українців, які поїхали в Казань, виступ на Універсіаді — справа честі. В МОУ кажуть, що дуже багато знаних вітчизняних спортсменів хотіли виступити саме на Універсіаді, а не, скажімо, інших міжнародних змаганнях, які збiглися в часi «з Казанню».

Водночас і в державі за змаганнями в Татарстані слідкують на найвищому рівні, тож не виключено, що для призерів Універсіади організують зустріч із Президентом країни.

Нинішній здобуток українських студентів на цьогорічній Універсіаді — 68 медалей, з яких 11 золотих (і це без урахування здобутків останнього дня) — вже став найкращим за всі роки Незалежності. Щоправда, за кілька днів до фінішу здавалося, що цей доробок дозволить «синьо–жовтій» збірній без проблем посісти п’яте командне місце. Проте понеділковий спурт білоруських веслувальників, які за один день виграли одразу шість фінальних заїздів, дозволив братам–сябрам наздогнати українців за кількістю виграного «золота». Водночас за загальною кількістю зібраного дорогоцінного металу Україна міцно тримається на четвертому місці.

Варто відзначити, що багатьох спортивних оглядачів здивував непереконливий виступ американського студентства. Багато кому здавалося, що в «зіркових» університетах та коледжах спорт перебуває на високому рівні. Проте в Казані «янкі» виграли (станом на вчорашній вечір) лише 34 нагороди, дев’ять з яких — найвищої проби. Щоправда, одну з нечисленних золотих відзнак американські студенти здобули у своєму найулюбленішому виді спорту — у фіналі жіночого турніру з баскетболу збірна США переграла господарок. Водночас американські баскетболісти не потрапили навіть до числа призерів.