Умовно понадпартійний

12.07.2013

Президент Чехії Мілош Земан позавчора затвердив новий понадпартійний уряд на чолі з 52–річним економістом Їржі Русноком. Попередній прем’єр–міністр Петр Нечас змушений був піти у відставку у зв’язку з корупційним скандалом за участі його най­ближчих співпрацівників, а тепер і сам перебуває під слідством. Сьогодні відбудеться його перший допит.

Нечаса звинувачують у перевищенні службових повноважень та дачі хабара. Днями чеська прокуратура подала до парламенту подання про позбавлення його депутатського імунітету. Якщо це станеться, екс–прем’єра відразу заарештують. Парламент найближчими днями розгляне подання прокуратури, але більшість депутатів не схильні його задовольнити. Сам Нечас неодноразово заявляв про свою невинуватість і наполягає на тому, що не здійснив нічого протиправного. Багато чеських аналітиків вважають, що депутати від правих партій, які донедавна формували уряд, виступають проти розпуску парламенту з остраху втратити імунітет, оскільки невідомо, проти кого ще прокуратура може відкрити кримінальне провадження.

Водночас, як повідомляє Чеське радіо, більшість парламентських партій уже заявила, що перебуватиме в опозиції до нового «президентського» уряду технократів. Це не віщує нічого доброго для політичної та економічної стабільності країни, яка останні 18 місяців перебуває у стані рецесії.

Новий глава уряду Їржі Руснок є випусником Вищої економічної школи у Празі. 1998 року він вступив до Чеської соціал–демократичної партії, якою тоді керував Мілош Земан. У 2001–2002 був міністром економіки в уряді Земана, а далі до 2003 року — міністром промисловості і торгівлі в уряді тодішнього прем’єра і нового лідера соціал–демократів Владіміра Шпідла. Тож Руснока важко назвати таким уже «понадпартійним». Натомість таким є новий міністр фінансів Ян Фішер, який також у 2009–2010 роках очолював уряд експертів. Він брав участь в останніх президентських виборах, але не вийшов у другий тур.

Єдиним членом уряду Нечаса, який зберіг свою посаду, є міністр оборони Властіміл Пічек.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Люксебмург готується до позачергових виборів після того, як прем‘єр–міністр Жан–Клод Юнкер був змушений піти у відставку через скандал навколо спецслужб. Партнери по коаліції звинувачують Юнкера в тому, що він не зміг покласти край зловживанням таємних відомств. Йдеться про парламентський звіт, у якому зазначається, що служба безпеки незаконно прослуховувала розмови політиків, купувала авто для приватного користування та брала хабарі.

«Я припускався помилок. Але це були незначні помилки. Я надав парламенту всі пояснення, проте не отримав жодної відповіді. Отже, єдиний вихід — дочасні вибори», — заявив прем’єр. Після того як парламент офіційно розпустять, вибори мають відбутися протягом наступних трьох місяців.

Жан–Клод Юнкер перебував на посаді прем‘єра довше за всіх своїх європейських колег — при владі він з 1995 року. Як фахівець дуже високого рівня Юнкер також очолював Єврогрупу та активно працював в інституціях ЄС. Але ця відставка не означає кінець його кар‘єри. Він збирається брати участь у наступних виборах, і оглядачі приписують йому високі шанси на чергову перемогу. Християнсько–соціальна народна партія, лідером якої є Юнкер, упродовж останніх десятиліть є домінантною політичною силою в країні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>