«Морквяний» суд

12.07.2013

Суд у справі побиття журналістів перенесли на 6 серпня. Причиною перенесення стала неявка на засідання адвоката обвинувачених.

 

Їх уже четверо в одному процесі — адже 8 липня Шевченківський районний суд об’єднав в одне провадження справи щодо осіб, обвинувачених у нападі на журналістів Ольгу Сніцарчук і Владислава Соделя під час мітингу опозиції 18 травня. Рішення прийнято відповідно до клопотання потерпілих. Таким чином справа за обвинуваченням Вадима «Румина» Титушка, який уже другий місяць фігурує на лаві підсудних, долучилася до справи його компаньйонів–спортсменів — Сергія Приходька, Андрія Ярошенка та Михайла Пшука.

На позавчорашнє засідання завітав один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк. Нардепу не вистачило місця в залі, тому він присів на підвіконні. Група підтримки Титушка вочевидь через свої канали знала про прихід Сені–«Кролика», тож приготувала опозиціонеру сюрприз у вигляді моркви. «Це вітамінчики спеціально для Арсенія Петровича», — промовила жіночка, простягнувши Яценюку дві морквини. Той не панікував, відповів приязно й поклав коренеплоди до кишені піджака.

Нагадаємо, такі кпини над лідером «Батьківщини» тривають ще з березня. Спершу моркву «Кроликові» під час акції «Вставай, Україно!» підніс Олексій Дурнєв, ведучий телеканалу «ТЕТ». Яценюк відповів жорстко. Надалі на всіх мітингах були помічені персонажі в костюмах кролів, прапори із зображенням моркви тощо. Власне, бійка 18 травня зчинилася тоді, коли повз мітинг проїздила найнята супротивниками Яценюка бронемашина з морквяною символікою.

«Сьогоднішній жарт невдалий і вже неактуальний, треба було б уже вигадати щось нове, а вони моркву принесли», — насмішкувато заявив у коментарі «УМ» Арсеній Яценюк. Після перенесення засідання він висловив думку: «Усе, що ми сьогодні побачили, свідчить про одне  — вони спеціально не привели захисників, щоб відтягувати розгляд справи. Нагадаю вам, що 5 серпня, коли була найнижча політична активність, було ув’язнено Юлія Тимошенко. Тому я так розумію, що й перенесення даного суду пов’язане з тим, щоб була найменша політична активність, і спробувати якимось чином винести м’яке покарання для тих осіб, яких ми бачили на лаві підсудних».

За словами Яценюка, до організації тієї акції з найманцями–бойовиками має персональне відношення секретар Ради національної безпеки і оборони. «Зрозуміло, що без міністра внутрішніх справ і правоохоронної системи побиття журналістів теж не могло відбутися», — каже голова фракції «Батьківщина».

Прокурор Віктор Любимов заявив, що прокуратура була готова до проведення суду, і єдиною причиною відкладення справи стала неявка адвоката. Захисник потерпілих Ігор Федоренко зазначає, що в його колеги справді могла бути поважна причина.

Стомлена Ольга Сніцарчук наприкінці сказала: «Напевно, восени ми з Владиславом зможемо написати твір на тему «Як я провів літо», і його зміст буде дуже нудним».