Надто жорстка посадка

09.07.2013
Надто жорстка посадка

Пасажирів напіврозваленого «Боїнга» евакуювали по надувних трапах. Фото з сайта lenta.ru.

За статистикою, місця у задній частині літака — найбільш безпечні для пасажирів у випадку авіакатастрофи, за якої взагалі хтось може вижити. Порівняно з бізнес–класом, розташованим у передній частині літака, шанси вижити в останньому ряду на 40% більші. Проте катастрофа лайнера «Боїнг–777», що сталася в аеропорту Сан–Франциско 6 липня, засвідчила, що покладатися на статистичні дані у випадку аварії не варто. Єдині дві жертви цієї надто жорсткої посадки сиділи саме у хвості літака.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, літак південнокорейської компанії «Азіана», що здійснював рейс із Сеула, не долетів до злітно–посадкової смуги. При посадці лайнер зачепив захисну стіну, внаслідок чого в нього відвалився хвіст. Загинули дві 16–річні китаянки, чиї місця були в останньому ряду.

Загалом травми й забиття отримала більшість із 307 людей, що перебували на борту (291 пасажир та 16 членів екіпажу). Із них 49 осіб травмовані тяжко, п’ятьох госпіталізовано в критичному стані. Медики попереджають, що багато хто з них може залишитися частково паралізованим після пошкоджень хребта.

Серед пасажирів лайнера близько половини були громадянами КНР, з них 70 осіб — китайські учні, студенти і вчителі, які летіли до США в літні табори.

Імовірно, двоє юних громадянок Китаю стали першими в історії людьми, які загинули в аваріях «Боїнг–777». Цей літак із двома двигунами зарекомендував себе як один із найбільш безпечних. Єдиний великий інцидент, пов’язаний із 777–ю моделлю «Боїнга», стався 17 січня 2008 року, коли літак компанії «Брітіш ейрвейз», що прилетів із Пекіна, не дотягнув до злітно–посадкової смуги в лондонському аеропорту «Хітроу». На щастя, тоді для пасажирів та екіпажу все обійшлося лише синцями.

Згодом розслідування, яке тривало два роки, встановило, що причиною аварії стали кристали льоду, які утворилися в авіаційному паливі після перельоту над Монголією, Сибіром та Скандинавією, під час якого температура за бортом літака опускалася до –74° C. Компанія «Боїнг» конкретизувала, що проб­лему спричинила особливість двигунів виробництва «Роллс–Ройс», які після оприлюднення результатів розслідування було вдосконалено.

Що саме сталося з літаком у Сан–Франциско, також належить встановити слідству. Яке теж може тривати не один рік. Голова компанії «Азіана» Юн Єн Ду не виключив, що причиною аварії міг стати людський фактор, але наголосив: пілоти літака були досвідченими льотчиками з великим стажем роботи. Також він запевнив, що технічно літак був повністю справним, а посадка відбувалася у звичайному, неаварійному режимі.

Згідно із записами знайдених невдовзі після аварії «чорних скриньок», за кілька секунд до того, як літак зачепив стіну, пілот просив дозволу знову набрати висоту і повторити посадку.

 

ДО РЕЧІ

Наступного дня після жорсткої посадки «Боїнга» в Сан–Франциско в штаті Аляска поблизу містечка Солдотна розбився гідроплан, який виконував роль повітряного таксі. Загинули всі 10 людей, які перебували на борту, включно з пілотом. Літак загорівся під час злету і пожежники не встигли добратися до місця трагедії вчасно. Причини катастрофи наразі не відомі. Їх встановлюють фахівці Національної агенції з безпеки на транспорті.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>