Криваві «фараони»

09.07.2013

Після арешту президента–ісламіста, призначення тимчасового глави держави і переходу віжок правління країною в руки армії, ситуація в Єгипті не розрядилася. Навпаки, напруга значно зросла. Опозиційні мільйони, домігшись свого, почали було розходитися по домівках, але тепер на вулиці вийшли прихильники відстороненого від влади Мохаммеда Мурсі. Рух «Брати–мусульмани», до якого він належить, закликав до «всенародного повстання проти сил, які з допомогою танків хочуть вкрасти у єгипетського народу здобутки революції». Також «Брати» вимагають від міжнародної спільноти втрутитися в ситуацію, аби не допустити перетворення Єгипту «на нову Сирію».

А поки міжнародна спільнота висловлює занепокоєння несподіваним (для Заходу) завершенням переходу Єгипту до демократії після 30–річного правління Хосні Мубарака, кровопролиття в Країні фараонів триває. Учора вранці військові жорстоко розігнали мітинг прихильників Мурсі, які зібралися біля казарм Республіканської гвардії в Каїрі. За їхніми даними, саме там утримують під вартою відстороненого президента.

Під час сутичок загинули щонайменше 42 демонстранти і один військовий, близько 400 людей з обох сторін отримали поранення. «Мурсисти» стверджують, що поліція та армія почали розганяти їхню демонстрацію без попередження, під час ранкової молитви, і застосовували сльозогінний газ та бойові патрони. Водночас, за іншими свідченнями, вогонь по пікетувальниках було відкрито після того, як вони полізли на стіни казарм, намагаючись взяти їх штурмом. І саме під час цього штурму нібито загинув офіцер з охорони.

Тимчасовий президент Адлі Мансур пообіцяв провести позачергові президентські й парламентські (повноваження парламенту також припинено) вибори якомога швидше, проте точної дати не назвав. А поки що країна потребує бодай уряду, але його досі нема кому очолити. Минулої суботи з’явилася інформація, що новим прем’єр–міністром стане колишній голова МАГАТЕ, один із лідерів єгипетської опозиції Мохаммед Ель–Барадеї, проте вчора ЗМІ спростували її. Його кандидатуру відхилила радикальна ісламістська партія салафітів «Ан–Нур», так само як і кандидатуру відомого економіста, соціал–демократа Зіада Бахи аль–Діна.

Утім учора вже самі салафіти вийшли з коаліційних переговорів на знак протесту проти стрілянини під казармами Республіканської гвардії.

А тим часом прокуратура Єгипту наказала закрити каїрський офіс політичного крила «Братів–мусульман» — Партії свободи і справедливості. Причиною для такого рішення стало виявлення в приміщення складу зброї.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>