ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ

05.07.2013

Податок на житло. Хто повинен платити?

Як відомо, з початку нинішнього року набрав чинності закон про податок з нерухомості. Загальна площа моєї квартири — 71 кв. метр. Чи треба мені сплачувати додатковий податок?

Іван Денищук, м. Київ

 

На запитання відповідають фахівці ДПІ
у Шевченківському районі ГУ Міндоходів
у м. Києві:

— Ні, не потрібно. Нині діє новий закон, котрий зобов’язує сплачувати податок на нерухомість. Але платниками цього податку є громадяни, які володіють квартирою, площа якої перевищує 120 кв. м, а також власники житлових будинків, площа яких перевищує 250 кв. м. Також податок мають сплачувати власники кількох квартир чи будинків, навіть якщо їхня сумарна площа менша зазначених у законі лімітів.

При цьому податок сплачується лише із житлової площі, що перевищує ці параметри, і лише з одного об’єкта житлової нерухомості. Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак цю пільгу застосовують тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості, котрий може на свій розсуд обрати платник податків.

 

Та як же бути забудовникам із не проданим житлом?

Відповідно до ст. 265 Податкового кодексу України фізичні особи мають сплачувати податок на житло після отримання повідомлення–рішення з податкової про суму податку, що підлягає сплаті. Юридичні особи (до них входять і забудовники) мають самостійно обчислювати суму, яку потрібно сплатити, а також задекларувати її в податковій до 1 лютого і щокварталу вносити платежі. Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової нерухомості декларація подається протягом  місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт. У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника — починаючи з місяця, в якому виникло право власності. Отже, забудовник, що є на початок податкового періоду власником побудованих ним житлових об’єктів, є платником податку на цю нерухомість.

 

Запровадження нових акцизних марок перенесено

Я — приватний підприємець. Займаюся, у тому числі, реалізацією підакцизних товарів. Скажіть, будь ласка, коли з’являться нові акцизні марки?

Світлана Димова, м. Житомир

 

На запитання відповідають фахівці ДПІ
у Шевченківському районі ГУ Міндоходів
у м. Києві:

— Нові акцизні марки на тютюн та алкоголь будуть запроваджені в Україні з 1 серпня 2013 року. Терміни запровадження та виготовлення марок нового зразка змінені з урахуванням термінів проведення інвентаризації марок, термінів проведення процедури закупівлі у порядку та спосіб, установлені Законами України «Про здійснення державних закупівель» і «Про захист економічної конкуренції».

Для тих, хто займається виробництвом або реалізацією підакцизних товарів, податковим законодавством передбачена реєстрація. Так, відповідно до статті 212 Податкового кодексу України, реєстрація в органах державної податкової служби як платника податку суб’єкта господарювання, що здійснює діяльність iз виробництва підакцизних товарів (продукції) та/або імпорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів, яка підлягає ліцензуванню, здійснюється на підставі відомостей щодо видачі такому суб’єкту відповідної ліцензії. Органи ліцензування, що уповноважені видавати ліцензії на зазначені види діяльності, зобов’язані надати органу державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб — підприємців інформацію про видані, переоформлені, призупинені або анульовані ліцензії у п’ятиденний строк iз дня здійснення таких дій.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>