Чверть Іллєнкової хати

04.07.2013
Чверть Іллєнкової хати

Михайло та Іванка Іллєнко. Фото з весняних зйомок «Толоки».

Перші результати епічного полотна «Толока» днями були представлені в Києві. Режисер Михайло Іллєнко показав трихвилинний тiзер фільму, розповів подробиці зйомок та поділився першими успіхами: перша масштабна екранізація твору Тараса Шевченка з успіхом була презентована в національному українському павільйоні на кіноринку в Каннi–2013.

За словами продюсера стрічки Пилипа Іллєнка, каннська презентація дала змогу завести міжнародні зв’язки у рамках створення фільму. «Нам вдалося домовитися про співпрацю з композитором світового рівня, володарем «Золотого глобуса» Владом Алессіо, — поділився з журналістами продюсер. — Він писав музику для фільмів Бернардо Бертоллучі і Франко Дзефіреллі. А тепер буде писати і для нас. Це допоможе нашому фільму вийти на світовий рівень».

Окрім тiзера, творці можуть похвалитись 30 хвилинами готового фільму, однак, як стверджує режисер, це лише четверта частина стрiчки. Півгодини матеріалу — це півроку зйомок, що тривали взимку та навесні в Київській області на берегах Дніпра (в селах Трипілля, Стайки, Халеп’я, Витачів та ін.), а також у Національному музеї архітектури і побуту «Пирогiв» і в павільйоні Національної кіностудії художніх фільмів ім. Довженка.

Проте «недобудована» «Толока» вже отримала голос — головний саундтрек до фільму виконає Сергій Фоменко з гурту «Мандри». «Я подзвонив Сергію і попросив його «авансом» заспівати пісню спеціально для тiзера. І він, не роздумуючи, погодився. Це дуже приємно», — зізнався режисер. Цікаво, що пісня «Чорні очі», яку наспiвав Фома, звучатиме у фільмі у 14 варіаціях — рівно стільки разів, скільки головна героїня Катерина будуватиме хату.

Загалом епічна стрічка у своєму сюжеті охопить 400 років української історії, через які червоною ниткою тягтиметься давній український символ єднання — толока. «Цей вірш Тараса Шевченка має лише 67 рядків. Його можна було б записати на долоні, як шпаргалку, але рядкам поета на долоні тісно...» — розмірковує автор сценарію та режисер Михайло Іллєнко. Творець фільму зізнався, що задумав цю стрічку для українців, жартуючи, що кожен свій фільм бачив полотном про Батьківщину, однак завжди чомусь виходило кіно «про любов». «Взявся знімати «Фучжоу» з цією думкою, а вийшло про кохання. Потім «Сьомий маршрут» — теж виявилося про кохання. «ТойХто­ПройшовКрізьВогонь» остаточно збирався робити про Україну, а всі говорять — фільм про кохання. Ну от, думаю, може, тепер пощастить... А може, настав час перевернути формулу і почати знімати про кохання», — жартома підсумовує режисер.

Утім деякі колеги по зйомках у Іллєнковій любовній лінії вбачають сутність української нації. «Це фільм про те, що Україна та українці, незважаючи на дуже непросту історію протягом багатьох століть, весь час люблять і відновлюють, люблять і відновлюють, — поділився своїм враженням Фома. — Який би не був час, скільки б бід не падало на голову нації, а українці все одно беруть себе в руки і все відновлюють. Це дуже важливий месидж, дуже актуальний».

Бюджет «Толоки» становить 30 млн. грн. Половину фінансування надає Державне агентство України з питань кіно. Голова Держкіно Катерина Копилова завітала на київську презентацію і висловила підтримку режисерові: «Я впевнена, що нашими спільними зусиллями ми робимо велику справу в розвитку українського кінематографа. Хочеться зауважити, що цей проект ми підтримуємо не тільки фінансово, ми його підтримуємо душею».

У планах знімальної команди — не лише продовження виробництва, а й презентація відзнятого матеріалу на двох міжнародних кінофестивалях — в Одесi та у Карлових Варах. Ідеться про спеціальну програму для фільмів на стадії виробництва. Представлені в рамках програми work–in–progress стрічки зазвичай рекомендуються експертному середовищу кінопрокатників та фестивальних відбірників для міжнародного прокату та показу на кінофестивалях, таким чином «Толока» має всі шанси потрапити далеко за прокатні межі України .

А в успіхові національного прокату Михайло Герасимович не сумнівається: «Я впевнений, що глядач прийде у кінотеатр на «Толоку», щоб побачити героїв, які готові до дій та діють рішуче. Глядач побачить динамічне кіно. За 110 хвилин тут відображається 14 дивовижних фрагментів української історії. А історія будь–якої людини або країни — це і драма, і комедія, і пригоди та романтика, і детектив, і навіть фантастика».

Вихід фільму на великі екрани запланований на березнеь 2014 року — до 200–річчя Тараса Шевченка. У стрічці задіяні Богдан Бенюк, Дмитро Лінартович, Іванка Іллєнко, Сергій Рованюк, Віталій Лінецький, Раїса Недашківська та інші.