Відрядження на Батьківщину

04.07.2013
Відрядження на Батьківщину

Руслан Федотенко повертається до «Донбасу». Фото УНІАН.

Коли в Донецьку активно займалися запуском хокейного проекту під КХЛ, багато хто припускав, що команда–учасниця одного з найсильніших дивізіонів світу зможе стати локомотивом для всього вітчизняного хокею. Власне, на початку становлення «Донбасу», коли він лише стукав у двері КХЛ, і справді здавалося, що донецький клуб буде каталізатором для інших хокейних господарств України. Однак одного року, впродовж якого «квітнув і пахнув» український чемпіонат під егідою ПХЛ, виявилося недостатньо для відродження. За великим рахунком, нашвидкуруч створена Професіональна хокейна ліга стала для «Донбасу» трампліном у «доросле життя», тоді як інші вітчизняні клуби так і не змогли перебороти силу «земного тяжіння» і знову занурилися в сірі будні безгрошів’я та боротьбу за виживання.

Проте, як відзначають у прес–службі ПХЛ, згортати повністю цей проект ніхто не збирається. Хоча формат турніру 2013/14 зазнає суттєвих змін. На установчих зборах, які відбудуться 17 липня, планують затвердити регламент нового чемпіонату й остаточно визначитися з кількістю учасників.

Точно відомо, що третій сезон ПХЛ пройде без «Донбасу–2» — він реорганізований у «Молоду гвардію» і заявлений до російської Молодіжної хокейної ліги. Замість нього в чемпіонаті України «віддуватиметься» фарм–клуб донеччан — білоцерківський «Білий барс».

Жодних ознак життя не подає фінансово знекровлений «Беркут», якому наприкінці минулого року «підрізали крила», не допустивши до «плей–оф» після виграшу регулярного чемпіонату. У трясовині грошових проблем загруз і «Сокіл» — колишній флагман досі не має чіткої впевненості в своєму майбутньому. Вирішенням організаційних проблем займаються також у Львові та Харкові. Натомість, не виключено, що в новому сезоні до ПХЛ заявляться одразу дві вінницькі команди — «Гайдамаки» та «Патріот». Загалом, як сказали «УМ» у ПХЛ, на старт чемпіонату країни вийдуть шість–сім команд.

Щодо нового регламенту, то, най­імовірніше, команди–учасниці ЧУ мають бути готовими до суттєвого омолодження. До заявки на кожен матч повинні бути внесені прізвища п’яти молодих хокеїстів. До того ж кожна команда зобов’язана мати в штаті українського воротаря й надавати йому 35 відсотків ігрового часу.

* * *

На тлі урізання бюджетів та «озеленення» складів клубів ПХЛ «Донбас», готуючись до свого другого сезону в КХЛ, вирішує діаметрально протилежні завдання. У міжсезоння донеччани серйозно зайнялися підсиленням кадрового потенціалу. Слідом за підписанням контракту із новим наставником, екс–тренером «Сєвєрсталі» Андрієм Назаровим, «Донбас» здійснив іще одне гучне придбання. У Донецьк надовго переїде один із найсильніших українських хокеїстів усіх часів, який практично всю свою кар’єру провів у НХЛ, — Руслан Федотенко. В минулому сезоні дворазовий володар Кубка Стенлі впродовж двох місяців, під час заокеанського локауту, уже виступав за «червоно–чорних». Натомість на найближчі три роки цей нападник стане повноцінним гравцем «Донбасу», отримуючи щороку більшу платню, ніж у НХЛ, — 9 мільйонів доларів.

«Не приховуватиму, що для моєї сім’ї це досить складне рішення, адже моя дружина — американка. Вона приїде в Україну зі мною, і спочатку їй буде важкувато. Звичайно, не дуже хочеться покидати НХЛ, але я зараз в хорошій формі й у розквіті сил, тому хочу пограти за український клуб. Що стосується КХЛ, то я був приємно здивований і якістю гри, і рівнем гравців», — сказав в інтерв’ю прес–службі «Донбасу» 34–річний Федотенко. Певно, тепер він знову зможе допомогти збірній Україні.

Відзначимо, що в минулому сезоні НХЛ команда українця (в даному випадку — «Філадельфія») уперше з часу початку його виступів за океаном, не пробилася до «плей–оф».