І в вас, і в «Глонасс» не все гаразд

03.07.2013

Російська космічна програма зазнала чергової значної невдачі. Ракета «Протон–М», яка мала вивести на орбіту три супутники системи «Глонасс», учора відразу після запуску змінила завдану траєкторію і вибухнула на космодромі Байконур у Казахстані. Обійшлося без жертв і потерпілих. Пряму трансляцію запуску вів телеканал «Россія 24», і на його кадрах видно, що падіння ракети сталося десь у межах 30 секунд після старту. «На цей час здійснюється оцінка обстановки, для чого на місце аварії вирушила спеціальна група», — повідомила космічна агенція Казахстану «Казкосмос».

З російського боку для розслідування причин катастрофи створено аварійну комісію на чолі з керівником «Роскосмосу» Олександром Лопатіним. «На ділянці виведення ракети–носія на 17–й секунді її польоту сталося аварійне вимкнення двигунів», — інформує в офіційній заяві «Роскосмос», зазначаючи, що ракета впала на території космодрому приблизно за 2,5 км від стартового комплексу.

Відразу після катастрофи МНС Казахстану розглядало можливість евакуації мешканців найближчих поселень, але після аналізу ситуації відмовилося від цієї ідеї, бо загрози для населення не було.

За оцінками експертів, приблизні втрати від падіння ракети та трьох космічних апаратів «Глонасс–М» можуть становити до 200 млн. доларів. І це не перший такий невдалий запуск. Три супутники «Глонасс» («Глобальної навігаційної супутникової системи») упали в Тихому океані в грудні 2010 року. Невдовзі після цього був відправлений у відставку тодішній глава «Роскосмосу» Анатолій Пермінов. У серпні минулого року ракета–носій також не змогла вивести на орбіту два телекомунікаційні супутники, що знову викликало критику прем’єр–міністра Дмитра Медведєва на адресу представників космічної індустрії.

У планах російського уряду на розвиток космічної галузі у 2012–2015 роках виділено 650 млрд. рублів (20,4 млрд. доларів). Минулого року було відкрито кримінальну справу про розкрадання 6,5 млрд. рублів (більше 200 млн. доларів) на разробці «Глонасс». У травні цього року розробники системи, яка має стати альтернативою американській системі супутникової навігації GPS, опинилися під підозрою в розкраданні понад 107 млн. рублів, нагадує Бі–Бі–Сі.

За майже піввікову історію ракети «Протон–М», яка була розроблена Державним космічним науково–виробничим центром імені Хрунічева, було здійснено більше 380 запусків, з яких понад 40 були аварійними.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>