Ракетка посполита

03.07.2013
Ракетка посполита

Агнешка Радванська в учорашньому матчі проти Кайї Канепі. Фото Рейтер.

Здолавши в четвертому раунді росіянина Михайла Южного (20–й номер посіву), шотландець Енді Маррей (2) шостий раз поспіль пробився до чвертьфіналу Уїмблдону. Найкращий представник тенісної армії Її Величності досі жодного разу не вигравав домашній турнір серії «Гранд слем». Найближче до тріумфу Енді перебував торік, коли у фіналі в чотирьох сетах поступився Роджеру Федереру.

Цікаво, що за останні десять років лише трьом гравцям вдалося виграти найстаріший тенісний турнір планети. Двоє з них — Федерер і Рафаель Надаль — уже припинили боротьбу за уїмблдонське чемпіонство 2013 року. Натомість третій, найпотужніший із «золотої» трійки — перша ракетка світу Новак Джокович — продовжує похід за трофеєм. Позавчора серб без зайвих зусиль пройшов до чверть­фіналу, вибивши з розіграшу досвідченого німця Томмі Хааса (13) — 6:1, 6:4, 7:6 (7:4). Варто відзначити, що за минулі чотири раунди Ноло так само не віддав суперникам жодного сету.

З огляду на таку потужну гру Джоковича, думається, мало хто сумнівається в спроможності серба дістатися головного матчу Уїмблдону. Чвертьфінальним опонентом Новака сьогодні буде чех Томаш Бердих (7).

Господарі турніру чекають на вихід до фіналу також свого співвітчизника Маррея. У 1/4 фіналу він зустрічається з іспанцем Фернандо Вердаско. У разі перемоги над 54–ю ракеткою світу на Енді чекатиме хтось із двох поляків — Лукаш Кубот або Єжи Янович (24), який, до речі, переміг Юргена Мельтцера — кривдника нашого Сергія Стаховського. Відзначимо, що раніше представники Речі Посполитої пробивалися до першої вісімки Уїмблдону ще в далекому 1980 році. А в уїмблдонських півфіналах чоловіків–тенісистів із Польщі взагалі ніколи не було.

Натомість представниця поль­­ського тенісу Агнешка Рад­ванська може похвалитися участю навіть у фіналі Уїмблдону. Торік у вирішальному матчі вона поступилася Серені Уїльямс. Після вильоту «Чорної перлини» з поточного розіграшу прапор фаворитки турніру перейшов саме до Агнешки, яка, маючи 4–й номер посіву, в четвертому колі обіграла болгарку Цвєтану Піронкову.

Щоправда, попереду в Рад­ванської — вельми непрості суперниці. Учора полька грала з китаянкою На Лі (6). За рахунку 7:6, 4:6, 2:0 матч було відкладено через дощ. Це та сама Лі, яка перегородила дорогу Радванській у чвертьфіналі цьогорічної відкритої першості Австралії.

Наступною суперницею переможниці буде Сабін Лісіцьки (23). Позавчора німкеня польського походження вибила з розіграшу саму Уїльямс, а вчора в 1/4 фіналу — естонку Кайю Канепі — 6:3, 6:3.

Загалом, Лісіцьки дуже впевнено почувається на трав’яних кортах Уїмблдону — на трьох останніх розіграшах вона обов’язково потрапляла тут до «топ–8». Любителі статистики підрахували, що за чотири останні сезони на Уїмблдоні Сабін переграла чотирьох чинних чемпіонок «Ролан Гарроса» — Світлану Кузнєцову (2009), На Лі (2011), Марію Шарапову (2012), Серену Уїльямс (2013).