Із хрестом і кельмою

02.07.2013

Останнім часом в обласному центрі Прикарпаття почастiшали конфліктні ситуації між мешканцями багатоповерхівок та представниками духовенства з приводу будівничої експансії служителів культу. І це при тому, що після проголошення незалежності України місцева влада повернула у власність УГКЦ величезні майнові комплекси, розташовані в центральній частині Івано–Франківська, зокрема будівлі, де раніше розташовувалися технікум сільського господарства, обласна наукова бібліотека, обласний військовий комісаріат. Та нестримний потяг отців церкви до розширення володінь, схоже, починає виходити за межі здорового глузду й загрожувати життєвим інтересам мирян, значна частина яких — практикуючі християни.

Цьогоріч керівництво Івано–Франківської теологічної академії УГКЦ звело довкола свого навчального закладу на розі вулиць Василіянок та Гарбарської такі потужні оборонні вали триметрової висоти і так розширило територію, що заблокувало під’їзні шляхи до сусіднього 5–поверхового будинку. Конфлікт набув настільки непримиренного і затяжного характеру, що для його розв’язання обурені тривалою облогою мешканці «п’ятиповерхівки» змушені були звернутися до прокуратури.

Нова адреса релігійно–будівничого протистояння — частина парку в районі вулиць Гната Хоткевича, Паркової, Молодіжної, Івана Павла ІІ та Івасюка. Тутешні іванофранківці забили на сполох, коли побачили, як на чималій ділянці зеленої зони виріс паркан, а охоронці почали виганяти дітлахів із «приватної території». Після стихійних протестів мешканців мікрорайону з’ясувалося, що Архієпархіальне управління Української греко–католицької церкви має державний акт на володіння цією земельною ділянкою. Наразі обурені миряни звернулися з колективною скаргою до міського голови Віктора Анушкевичуса, аби не допустити чергової скандальної забудови.