«У нас беззаконня. Де гарант?»

02.07.2013
«У нас беззаконня. Де гарант?»

День Конституції в Решетилівці відзначали по–своєму. Фото автора.

Процитоване у заголовку гасло стало одним із багатьох, які написали на своїх плакатах і транспарантах учасники акції протесту «Вставай, Решетилівщино!». У поході під таким девізом центральною вулицею селища Решетилівка Полтавської області, влаштованому представниками опозиційних політичних сил, узяли участь кілька сотень мешканців райцентру та довколишніх сіл. Попереду несли великий Державний прапор України. Колону очолили народні депутати Валерій Головко з «Батьківщини» та «свободівець» Юрій Бублик, а також депутат районної ради Петро Кошовий.

Спочатку мовою плакатів і транспарантів, а потім — під час виступів на мітингу біля Центру культури й дозвілля «Оберіг» учасники акції висловили протест проти порушень їхніх конституційних прав і свобод. При цьому йшлося здебільшого про місцеві проблеми, які набули в районі особливої гостроти та значного резонансу.

Зокрема, пенсіонерка із Жовтневого Галина Дубенко з тривогою говорила про будівництво в центрі села екологічно шкідливого підприємства, на якому вироблятимуть бітум, та про фактичне ігнорування районною владою численних звернень земляків із цього приводу. Ветеран–мисливець із Лобачів Анатолій Косенко попросив у присутніх підтримки у виснажливій боротьбі місцевих мисливських товариств проти намагань районної та обласної влади віддати мисливські угіддя, розташовані на території п’яти сільських рад, фактично у приватні руки. На думку Анатолія Олексійовича та багатьох його однодумців, такі сумнівні новації породжуватимуть «нових лозинських». Про подібну «прихватизацію» ставків, лук, сінокосів місцевими та заїжджими «грошовими мішками», численні порушення прав простих людей нагадували й інші промовці.

Народні депутати України Головко та Бублик наголошували на необхідності тіснішого згуртування місцевих громад задля відстоювання своїх законних інтересів і запевнили їхніх представників у тому, що вони завжди матимуть підтримку парламентаріїв–опозиціонерів.

73–річна пенсіонерка Надія Писаренко та її 75–річна подруга Тетяна Конончук прийшли на мітинг опозиції тому, що їхніх мізерних пенсій не вистачає навіть на ліки. У розмові з журналістом «УМ» вони зазначили, що не менше їх обурює й безкінечне словоблуддя влади на всіх рівнях стосовно «соціальної турботи» про людей похилого віку, яку вони відчувають на власній шкурі.

У зверненні до Президента учасники акції закликали гаранта Конституції «припинити сваволю влади на Решетилівщині, звільнити голову райдержадміністрації Володимира Колесніченка та всебічно розібратися у причинах порушень наших конституційних прав».