Війна за «золотий» кофеїн

27.06.2013
Війна за «золотий» кофеїн

Правоохоронці незаконно вилучають обладнання з мобільних кав’ярень. Фото з сайта antiraider.ua.

Ідея мобільно–кавового бізнесу, яка нині користується шаленою популярністю в Америці, Австралії та Європі, прийшла в Україну нещодавно. Оскільки чимало курців полюбляють посмакувати цигаркою за філіжанкою кави, розвитку такого бізнесу певною мірою сприяє і законопроект про заборону паління в громадських місцях. Люди все частіше звертаються до послуг мобільних барист, аніж традиційних кав’ярень.

Задоволеними до пори до часу були і власники мобільних кав’ярень, які, на відміну від традиційних кафетеріїв, не ризикують схибити з місцем розташування машини, змінюючи за день кілька місць прибуткової стоянки. Утім віднедавна столичні баристи дедалі більше скаржаться на тиск iз боку різних інстанцій. І хоча, як уже писала «УМ», Київміськ­держадміністрація на наш запит відповіла, що до врегулювання питання законодавчо мобільні кав’ярні мають право на існування, їхні власники все більше потерпають від незаконних дій і правоохоронців, і комунальників.

 

Хто не платить, той їде у райвідділ

Найчастіше день баристи починається з витрат, які він не може компенсувати навіть за два–три дні торгівлі. «Вчора вранці міліція забрала мій автомобіль на штрафмайданчик. Я не лише запізнився на три години на роботу, а й заплатив 540 гривень, щоб повернути авто і мати змогу продавати каву», — розповідає «УМ» один iз власників пересувної кав’ярні. Його колеги додають: очевидно, міліція отримала завдання зарубати кавовий бізнес під корінь.

Люди в погонах «охрестили» продаж кави з машин стихійною торгівлею. Отож намагаються знищити цю діяльність. Щоправда, якщо лише підприємець попадається не зговірливий і відмовляється брати «в долю», себто ділитися прибутком. Іноді «наїзди» доходять до того, що людині «шиють» кримінальну справу! Так трапилося з приватним підприємцем Віталієм Бяльським, якого намагаються відсторонити від бізнесу не вперше, безпідставно конфісковуючи обладнання та накладаючи штрафи.

Днями майно бізнесмена знову вилучили люди в погонах, а коли той приїхав у райвідділок і зажадав пояснень, чоловіка затримали, погрожуючи статтею 342 Кримінального кодексу — опір представникам влади. «21 червня зателефонував мій продавець, який повідомив, що працівники міліції безпідставно вилучили майно, не перевіряючи жодних дозвільних документів. Після цього правоохоронці почали інкримінувати йому адміністративні правопорушення, складати протоколи. Фактично вони спочатку вилучили майно, і лише потім почали оформлювати відповідні папери, нічого не пояснюючи», — розповів «УМ» голова «Асоціації мобільних кав’ярень» Віталій Бяльський.

— Це відбувалося неподалік станції метро «Золоті ворота», куди я негайно виїхав. Однак iз необережності припаркував автомобіль поряд iз міліцейською машиною. Потім зібрався натовп даішників та міліціянтів, які повідомили, що автівку забере евакуатор. Міліціонери щось знімали на відео та фотографували. Врешті–решт, почали погрожувати кримінальною відповідальністю і заявили про підозру у скоєнні кримінального злочину. Далі мене пересадили в міліцейський «бобик» і відвезли у райвідділ, де протримали три години і змушували підписати три повістки з викликом. Однак коли наступного дня я разом з адвокатом з’явився на допит, то простояв під установою годину. Звичайно, ніякого допиту не відбулося. Тому мені досі незрозуміло, чого вони добиваються».

Такі «наїзди», наголошує пан Бяльський, відбуваються постійно. Буквально за кілька днів подібний інцидент трапився з кав’ярнею підприємця вже на іншій станції метро — Арсенальній: «На очах у пересічних громадян до мого продавця підійшли кілька співробітників міліції і силоміць, без будь–яких пояснень, посадили його в міліцейську машину. Вилучили товар, протокол ніхто не складав. А нещодавно на Труханів острів під’їхав підполковник міліції на власному автомобілі, який забрав нашу продукцію, заявивши, що ми порушуємо 160–ту статтю Кодексу про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях). Зрозуміло, що і тут жодних документів про вилучення майна ніхто не складав».

Пан Бяльський стверджує, що тиск посилився саме на тих, хто відмовляється давати міліціянтам хабарі: «Ті, хто працює в нашому бізнесі й платить міліції, — не має жодних проблем. Ми ж працюємо на законних умовах, і хабарі правоохоронцям не даємо». Нагадаємо, «УМ» уже писала про тиск на бізнес Бяльського. Підприємець кілька разів повертав вилучене майно через суд. Утім, попри висновки Феміди, в яких ідеться про незаконність дій правоохоронців, рейдерські дії людей у погонах не припиняються.

Незаконно і аморально

Юристи переконують: мобільні кав’ярні мають серйозну дозвільну систему. Втім, кажуть правники, здебільшого такі кав’ярні на колесах «кришують» саме люди з лав міліції. «Ні для кого не секрет, що це завжди був їхній бізнес. Зараз, напевно, з’явилось розпоря­дження згори, що кав’ярні треба прибрати. Ситуація не має нічого спільного із законними діями. Це така собі економічна акція, яка приносить користь певному представникові влади, — пояснює «УМ» юрист Сергій Мітюрін.

– Що ж до оказії з Віталієм Бяльським, то в цьому випадку, очевидно, міліцейська «криша» хоче взяти його під своє крило. Якщо підприємець справді володіє потрібними документами, які забезпечують йому законне ведення бізнесу, однак при цьому має якісь проблеми з міліцією, потрібно писати скарги на дії правоохоронців. Треба заявити, що міліція перешкоджає підприємницькій діяльності, яка дозволена законом. Але варто пам’ятати про наслідки і не забувати, що йдеться про нашу країну, в якій панує повне беззаконня».

За словами юриста, справа Бяльського — це наочне перешкоджання підприємницькій діяльності. «Йому потрібно звернутись до адвоката, який міг би представляти його інтереси і захистити від цього свавілля. Я знаю про непоодинокі випадки, коли міліція намагається нав’язати комусь своє «кришування». Тут або платиш — або йдеш геть, і твій бізнес згортають. Подібні дії з боку міліціянтів не мають нічого спільного ні із законом, ні зі справедливістю, ні з елементарними нормами моралі», — додає Сергій Мітюрін.

У проблемах iз бізнесом подібного характеру голова «Асоціації мобільних кав’ярень» Віталій Бяльський вбачає факти зведення з ним власних рахунків міліціонерами: «Свого часу ми разом iз членами асоціації відмовились платити бариші міліціонерам за право вести бізнес, себто «кришування», тож зараз нас намагаються всебічно притиснути. Дійшло до того, що 13 березня співробітники міліції конфіскували кавоварку та кавомолку разом із товаром. Це все демонтували з машини, посилаючись на 164 статтю Кримінального кодексу, за якою в попередніх справах ми вигравали суди. Відтак ми оскаржили і цей протокол, а опісля подали скарги на дії міліції й звернулись по допомогу до народних депутатів. Як наслідок, проти деяких міліціянтів відкрили кримінальне провадження, а буквально кілька тижнів тому я свідчив у Шевченківському суді по справі незаконного вилучення в мене обладнання».

Нещодавно на численні запити депутатів надійшла–таки і відповідь з прокуратури. На депутатський запит Оксани Продан щодо незаконності дій міліції прокурор Києва Микола Бескишкий 17 травня 2013 року листом № 07/1/2–10625–13 відповів, що правоохоронці дійсно вчиняють адміністративне правопорушення і тому її «звернення скеровано за підвідомчістю до Головного управління МВС в місті Києві для проведення службового розслідування та вжиття заходів дисциплінарного впливу стосовно винних осіб».

Прикриваючись Поповим

Утім поки що власники пересувних кав’ярень захисту не відчувають. А до незаконних дій міліціянтів долучаються й інші ласі до «шарових» грошей. Приміром, співробітники столичного метрополітену. Вчора біля станції метро «Шулявська» презентабельний чоловік знімав на мобільний телефон не лише мобільні кав’ярні, а й кавоварів, покупців і номери машин. Самим баристам він відрекомендувався керівником охорони метрополітену.

На прохання «УМ» показати документи і пояснити, з якою метою і відповідно до яких законодавчих норм він діє, чиновник, порушуючи право журналіста на інформацію, відмовився розмовляти взагалі. «Я не хочу відрекомендовуватися пресі. Попов дав наказ усунути із зони метро всі торгові точки. Зараз я викликатиму міліцію, яка уповноважена їх прибрати», — заявив незнайомець. На питання «УМ», чи знає він, що мобільні кав’ярні не належать до точок торгівлі і мають зовсім іншу законодавчу регламентацію, «метрополітенівець» відрізав: «Вони мені заважають!».

Водночас у прес–службі­ Київ­ського метрополітену «УМ» пообіцяли розібратися в ситуації, визнавши, що чино­вник справді діяв iз порушенням закону: «Якщо це був керівник воєнізованої охорони, він мав бути одягненим у військову форму чорного кольору. Так, наразі ми боремося зі стихійною торгівлею, однак тільки в підземних переходах, які ведуть до входу в метро, і у місцях евакуації людей у випадках надзвичайних ситуацій для забезпечення безпеки пасажирів. З приводу заборони торгівлі на наземній території жодного розпорядження від голови КМДА ми не отримували».

Сергій РИБЧИНСЬКИЙ,
Ірина УЗЛОВА
  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>