Українці стали менше їсти хліба. Про це свідчать показники вживання та виробництва, які нещодавно встановили новий антирекорд. За даними Держкомстату, 2012 року в Україні спожили 2,7 млн. тонн хліба, а це на 6% менше за 2011–й. Від початку 2013 року вживання хлібобулочних виробів зменшилося ще на 4,2%. Як висловилася щодо цього керівник аналітичної компанії «АПК–Інформ» Тетяна Гетьман, у сучасному темпі життя жителі великих міст наразі відводять усе менше часу на повноцінний обід.
Люди замінюють хліб овочами та фруктами, які за останній рік здешевіли на 60—80%. До того ж у них міститься велика кількість вітамінів та корисних речовин, що повністю підтримують життєздатність організму.
Учасники ринку впевнені, що таке стабільне зниження споживання хліба також є великою «заслугою» уряду, котрий протягом тривалого часу бореться із зростанням цін на найбільш соціально значимому ринку. «Зниження виробництва хлібобулочних виробів у нашій країні безпосередньо пов’язане зі стабільністю цін на хліб, декларованою державою», — вважають експерти.
За словами аналітика компанії «ПроАгро» Ярослава Левицького, зменшення споживання хліба залежить від того, що «зростає добробут населення, люди можуть дозволити витрачати гроші на більш дорогі продукти. Навіть при останньому зростанні цін на хліб, яке було перед Новим роком, споживання його українцями не зменшилось, а подекуди спостерігалось зростання, тобто від вартості цього продукту рівень його споживання не залежить» — каже «УМ» експерт.
Хліб входить до кошика продуктів з прожиткового мінімуму. Сьогодні влада хвалиться, що ціни на хліб не збільшуються, відповідно не потрібно збільшувати вартість споживчого кошика та виплат на нього. Проте, на думку аналітиків, споживання хліба протягом певного часу стабілізується. Хоча всі учасники ринку впевнені в одному: у боротьбі за дешевий хліб сьогодні уряду вдалося здобути перемогу.
Наталя ТУРАК