Мафія смертна

21.06.2013
Мафія смертна

Зовсім недавно Гільдія сценаристів США визнала найкращим серіалом в історії телебачення історію про сім’ю мафіозі «Клан Сопрано». Найяскравішою зіркою цієї інтелектуальної мильної опери був виконавець ролі боса мафії Тоні Сопрано — Джеймс Гандольфіні. На жаль, актор недовго радів черговому визнанню. Позавчора вранці він раптово помер у Римі, де поводив відпустку. Гандольфіні був лише 51 рік. Ймовірно, причиною смерті став серцевий напад, але остаточного висновку медики ще не дали. Після Рима Джеймс, який подорожував із сином–підлітком від першого шлюбу, планував відвідати церемонію закриття кінофестивалю в Таорміні на Сицилії.

Іще до «Клану Сопрано» Гандольфіні зіграв десятки ролей — помітних, але другопланових. Персонаж Тоні Сопрано приніс йому всесвітню славу, три премії «Еммі» і «Золотий глобус», але по завершенні серіалу актор знову повернувся на другий план. Хоча часто його нібито менш важливі герої запам’ятовувалися глядачам більше, ніж головні.

«Джеймс був генієм. Усі, хто бачив його бодай у невеликій ролі, це знають. Він — один із найвидатніших акторів усіх часів. Геніальність світилася в його сумних очах. Це жахлива втрата для всього світу», — заявив режисер «Клану Сопрано» Девід Чейз, дізнавшись про смерть чоловіка, який, за його словами, був йому як брат.

Джеймс Гандольфіні народився 1961 року в штаті Нью–Джерсі, в сім’ї вихідців з Італії. Можливо, саме тому роль Тоні Сопрано так йому вдалася. Хоча італійської Джеймс не знав. «Батьки не навчили рідної мови ні мене, ні сестер, і розмовляли нею одне з одним, коли не хотіли, щоб ми їх зрозуміли», — розповідав актор.

До того, як стати зіркою, Гандольфіні заробляв на життя як водій вантажівки, охоронець у нічному клубі, а потім і його менеджер. На сцені він дебютував 1992 року — у спектаклі «Трамвай «Бажання» на Бродвеї.

Окрім сина, який супрово­джував його в сумній поїздці до Італії, у покійного залишилася однорічна донька Ліліан від другої дружини, гавайської моделі Дебори Лін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>