Губернатор на крові

21.06.2013
Губернатор на крові

У Єгипті президент–ісламіст знову викликав обурення народу. Цього разу протестують мешканці мухафази (провінції) Луксор, які вражені призначенням нового губернатора. Минулої неділі президент Мохаммед Мурсі дав нових голів 17 областям. Із них семеро — члени нині правлячого в Єгипті руху «Брати–мусульмани», решта — представники й симпатики інших, нерідко радикальніших ісламістських рухів. Серед них — і свіжоспечений очільник Луксору Адель Мохамед аль–Хайят. Вступаючи на посаду, він запевнив, що своїм пріоритетним завданням зробить повернення туристів у центр провінції, колишні «Фіви стобрамні» — столицю стародавнього Верхнього Єгипту. Турпотік до луксорських храмів значно зменшився після «Арабської весни» й наступних масових заворушень. Також Хайят наголосив, що побоювання щодо його політичного минулого «безпідставні».

Проте єгиптяни так не вважають. Політичне минуле в аль–Хайята справді видатне — його вважають опосередковано причетним до найбільшого теракту проти іноземних туристів на території Єгипту.

Уранці 17 листопада 1997 року групу з 58 іноземних туристів — 36 швейцарців, десять японців, решта — британці, німці та колумбійці — привезли на туристичному автобусі до храму цариці Хатшепсут, одного з головних туристичних об’єктів Луксора. Коли екскурсанти вийшли оглянути храм, до його входу підбігли шестеро озброєних ісламістів, переодягнених у форму співробітників служби безпеки Єгипту. Розстрілявши єгипетського поліцейського і двох білетерів, четверо бандитів кинулися в погоню за туристами, а двоє залишилися охороняти вхід.

Наздогнавши групу, бойовики почали розстрілювати людей з автоматів. Частина туристів намагалася сховатися за колонами другої тераси храму, але бойовики холоднокровно порішили всіх, у тому числі і гіда–єгиптянина. Багатьох поранених добивали за допомогою мачете.

Розправа тривала 45 хвилин, після чого ісламісти зникли з місця злочину на тому самому туристичному автобусі. По дорозі з ними вступив у бій єгипетський спецназ, проте терористам вдалося втекти. Через деякий час їхні тіла виявили в печері неподалік від Долини Фараонів. Усі вони покінчили життя самогубством.

У ході слідства спецслужбам вдалося з’ясувати, що напад на туристів здійснили бойовики організації «Аль–Гамаа аль–ісламія». І ця кривава роз­права була лише частиною кампанії, задуманої угрупованням, у ті часи тісно пов’язаним з «Аль–Каїдою», щоб дискредитувати туристичну галузь і, як наслідок, позбавити фінансових надходжень уряд тодішнього президента Хосні Мубарака, нагадує туристичний сайт «Смак подорожника».

На той час Адель Мохамед аль–Хайят очолював один із підрозділів «Аль–Гамаа аль–ісламії». Щоправда, в іншій провінції Єгипту, але суті речей це не змінює.

Єгипетські правоохоронці вважають, що сама «Аль–Гамаа аль–Ісламія» стояла і за вбивством 1981 року президента Єгипту Анвара Садата. Тоді аль–Хайята заарештували, він рік провів у в’язниці, а діяльність угруповання було заборонено.

Тепер новопризначений губернатор представляє Партію будівництва та розвитку. Яка насправді є політичним крилом того самого терористичного руху…

Протестуючи проти призначення поплічника войовничих бойовиків головою своєї провінції, мешканці Луксора вийшли на масові вуличні протести, з підпалами автомобільних покришок включно. «Ні губернатору–терористу!» — було написано на плакатах у руках демон­странтів, які мітингували біля будівлі адміністрації мухафази. Протестувальники — переважно працівники туристичної індустрії. Їхнє обурення цілком поділяє й міністр туризму Єгипту Хешам Зазу. У середу він подав у відставку, заявивши, що «не може надалі працювати міністром туризму, поки новий губернатор залишається на своєму посту».

Президент заяву про відставку не підписав і вмовляє Зазу залишитися на чолі міністерства бодай доти, «доки ситуацію не буде переглянуто». Але принциповий міністр не погодився. За його словами, сам факт призначення такого губернатора сильно шкодитиме туризму не тільки Луксора, а й усього Єгипту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>