Чи справдi нiхто не забутий?

Чи справдi нiхто не забутий?

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Вiн ще пiдлiтком забив першого фашиста — одного з ворожої розвiдки. Сталося це влiтку 1941 року за селом Стайки, що в Кагарлицькому районi на Київщинi, коли червоноармiйцi–обозники довiрили кмiтливому хлопцю попасти на вигонi коней i заодно почистити карабiн.

Поголос про це дiйшов до командира 15–го мотомехполку 26–ї армiї, який задовольнив настирливе прохання 15–рiчного Андрiя Чабана стати розвiдником. Адже той був не за роками фiзично й розумово розвиненим. Стоячи скакав верхи на конях. Зо двi хвилини мiг перебувати пiд водою. Грався двопудовою гирею, нiби м’ячем. Сторчма — на руках — долав 100–метрову дорiжку. А на уроцi з нiмецької мови майже на рiвних «шпрехав» з учителем.

Петро Ющенко: Загиблим не потрібні паради з гуркотом танків та салюти. Тільки наші добрі діла і молитви

Петро Ющенко: Загиблим не потрібні паради з гуркотом танків та салюти. Тільки наші добрі діла і молитви

В українському суспільстві час від часу спалахують суперечки про роль України в Другій світовій війні. Особливо вони загострюються перед такими датами, як 9 травня та 22 червня. На жаль, тривала бездер­жавність не дозволила українцям виробити власну точку зору на багато історичних подій, тож не дивно, що дискусії і досі тривають. Дійти спільного знаменника заважає також і позиція Росії, яка відверто вдається до провокацій. Вершиною цинізму кремлівських політиків стала заява президента Росії Володимира Путіна про те, що СРСР і без України виграв би війну проти Німеччини. Про різні аспекти воєнної історії говоримо з автором фільму «Україна і українці в Другій світовій війні», керівником проекту «Українці в світі» Петром Ющенком.

Всі статті рубрики