Не їдьте у Бразилію!

20.06.2013

Масові протести, які вже тиждень тривають у Бразилії, дали перший помітний результат. Мери адміністративних центрів семи бразильських штатів оголосили про зниження цін на проїзд у громадському транспорті. Саме подорожчання квитків на метро й автобуси — основний засіб пересування бразильців по місту — стало останньою краплею, що змусила людей вийти на вулиці. Один квиток подорожчав на 20 сентаво (приблизно 70 копійок).

Обурення в народі зріло давно. Більшість бразильців живе бідно, ситуація в економіці непевна, але при цьому Бразилія готується прийняти в себе Чемпіонат світу з футболу 2014 року та Олімпійські ігри–2016. Більше того — уже зараз уряд витратив значні кошти на проведення футбольного Кубка Конфедерацій, який проходить у країні з 15 по 30 червня.

Тому серед головних гасел, під якими сотні тисяч бразильців мітингують проти влади, були заклики до міжнародної спільноти бойкотувати ці спортивні події й не їхати у «бідну країну, яка оббирає власних громадян». Учасники акцій протесту також переконані, що підготовка до мундіалю посилила корупцію в державі, адже значна частина коштів, спрямованих на будівництво й реконструкцію спортивних та інших об’єктів, осідає в кишенях чиновників.

Протести вилилися в сутички з поліцією, найсерйозніші з яких відбулися в Сан–Паулу, де маніфестантів розганяли з допомогою бронетехніки, гелікоптерів та спецназу. Протестувальники відбивалися камінням і намагалися взяти штурмом будівлю мерії. Це їм не вдалося, на відміну від більш успішних однодумців із Ріо–де–Жанейро, які увірвалися в будинок парламенту і влаштували там погром.

Президент Бразилії Ділма Руссеф визнала, що ситуація критична, і спробувала заспокоїти людей. «Голоси з вулиці треба почути. Вони говорять до нас напряму — не через установи, політичні партії, класи чи ЗМІ», — наголосила глава держави.

Як зазначає «Євроньюз», такі масові протести у Бразилії відбуваються вперше з початку 1990–х років, коли корупційний скандал призвів до відставки президента.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>