Білява негода Нечаса

18.06.2013
Білява негода Нечаса

У житті прем’єр–міністра Чехії Петра Нечаса, прізвище якого з чеської мови перекладається як «негода», настав нелегкий період. Спершу він залишився без дружини, потім — без (імовірної) коханки, а відучора — ще й без посади. Після переговорів зі своїми партнерами по коаліції 16 червня Нечас на скликаній з цього приводу прес–конференції оголосив, що з понеділка складає повноваження прем’єра і голови Громадянської демократичної партії. Як повідомляє «Франс пресс», своє рішення політик пояснив «політичною відповідальністю». І запевнив, що на нього ніяк не вплинули наміри опозиційної Соціал–демократичної партії винести на розгляд парламенту 18 червня питання про вотум недовіри кабінету міністрів.

Іще кілька днів тому Нечас запевняв, що «на тиск не піддасться» й у відставку не піде. Хоча підстави для такого тиску в опозиції справді були.

Минулої середи поліція провела безпрецедентну за масштабом операцію: було заарештовано низку чиновників–високопосадовців, зокрема й з найближчого оточення Нечаса. Також під час поліцейського рейду було конфісковано близько 8 мільйонів доларів США й десятки кілограмів золота.

Серед затриманих — керівник апарату прем’єр–міністра, приваблива блондинка Яна Надьова. У п’ятницю прокуратура висунула їй звинувачення в корупції і зловживанні владою. За версією слідства, Надьова підкупила двох колишніх членів парламенту, налаштованих вороже до Нечаса. Саме тому замість голосувати проти податкової реформи уряду, про що гучно заявляли раніше, вони несподівано склали депутатські повноваження. Але ще більший шок чеського суспільства викликала інша частина справи: як з’ясувала прокуратура, скориставшись службовим становищем, Надьова наказала військовій розвідці (серед заарештованих — і нинішній та колишній начальники розвідки) стежити за трьома людьми . Пікантності ситуації додає той факт, що однією з цих людей була дружина прем’єра, Радка Нечасова.

Дивний збіг: напередодні арешту Яни, 11 червня, Нечас оголосив, що розлучається з жінкою після 25 років шлюбу. А вже на «відставковій» прес–конференції він фактично визнав те, про що досі пліткували в кулуарах: Надьова для нього стала соратницею не лише по роботі. «Я чудово розумію, що складності мого особистого життя стають проблемою для чеської політики і моєї партії», — констатував очільник кабміну.

За попередніми даними слідства, сам Нечас навіть не уявляв, наскільки бурхливу й масштабну діяльність проводила його симпатія, принаймні в частині співпраці з військовими. Той факт, що чиновниця, навіть близько не наділена відповідними повноваженнями, «крутила» не лише високими чинами, а й розвідкою, завдає нищівного удару чеській демократії.

Як заявив прокурор Іво Іштван, Надьова є однією з ключових ланок великої справи, яку правоохоронні органи розплутують уже півтора року. Ймовірно, помічниця прем’єра виступала як посередник між лобістами великих компаній та самим Нечасом або іншими впливовими людьми з уряду.

Втім, навіть якщо з’ясується, що сам прем’єр–міністр був не задіяний у цих махінаціях, більшість оглядачів готові поставити хрест на його політичному майбутньому. Адже до влади у травні 2010 року Нечас прийшов із програмою боротьби з корупцією, за що навіть отримав дещо насмішкувате прізвисько Пан Чистий.

Згідно з чеським законодавством, відставка прем’єра автоматично означає відставку всього кабінету. Тепер правляча коаліція, до якої, крім Громадянської демократичної партії, входить партія ТОП–09, спробує обрати новий кабмін. Хоча опозиція вже натякає на те, що після такого скандалу очистити репутацію чеської політики зможуть лише дострокові парламентські вибори. До слова, соціал–демократи на парламентських виборах три роки тому здобули більше голосів, ніж ГДП, але знайти партнерів для формування більшості не спромоглися.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>