Третій — наш розмір

18.06.2013

Нинішній сезон у вітчизняних майстрів веслування на байдарках і каное розпочався доволі пізно. Проігнорувавши етапи Кубка світу, команда головного тренера Олександра Мостовенка без змагального досвіду та своїх лідерів, але з «повними акумуляторами» виступила на чемпіонаті Європи в португальському містечку Монтемор–у–Велью. За відсутності героїв двох останніх Олімпіад — байдарочниці Інни Осипенко–Радомської та каноїста Юрія Чебана, які цілеспрямовано готуються до серпневого чемпіонату світу, українці минулого уїк–енду вийшли на старт дев’яти із 27 фіналів категорії А, де виграли дві «бронзи».

Першу континентальну нагороду до української скарбнички поклала чоловіча каное–четвірка у складі Віталія Вергелеса, Дениса Коваленка, Дениса Камерилова та Едуарда Шеметило. У напруженій боротьбі, в якій перший та третій колектив розділили усього лише 0,9 секунди, на дистанції 1000 м найспритнішими виявилися білоруси. А срібним призерам — румунам — українці програли менш як гребок (0,13 сек.).

Відзначимо, що учасники новоспеченого «бронзового квартету» — Вергелес та Камерилов — на минулому чемпіонаті Європи були третіми на дистанції 500 м. Цього разу повторити загребський успіх у парі хлопці не змогли, фінішувавши в Монтеморі четвертими — слідом за поляками, відставши від них на 0,3 сек.

Наш досвідчений дует каноїстів пробився ще й до спринтерського фіналу — на 200–метрівці, однак і тут залишився без медалей — фінішував сьомим.

Що не вдалося чоловічому дуету, зробили жінки. За підсумками фінального рейсу на 500–метрівці тандем каноїсток Наталя Жилюк — Дарина Мотова зійшов на третю сходинку п’єдесталу. Від чемпіонок — угорського дуету Лакатош/Такаш — наші дівчата відстали аж на 14 секунд.

Цікаво, що на старт фінального заїзду вийшло лише чотири екіпажі, тоді як у чоловіків до фіналу А кваліфікуються дев’ять човнів. Куценьке представництво охочих каноїсток позмагатися за євронагороди в цій дисципліні пояснюється просто — жінки лише нещодавно почали освоювати цей непростий плавзасіб. До слова, на Олімпіаді в Лондоні представниці слабкої статі змагалися за медалі лише на байдарках.

Думається, небезпідставно наш тренерський штаб розраховував на медальний успіх бронзової призерки ЧЄ–2012 каноїстки Ольги Альохіної (дистанція 200 м) та чемпіона світу–2011 Михайла Кошмана (5 км, каное). Обоє, хоч і кваліфікувалися до фіналу А, залишилися без «призів». Альохіна у своїй гонці фінішувала п’ятою, а Кошман — сьомим.

Водночас варто відзначити каноїстів Олександра Максимчука, який показав п’ятий результат на 200 м, та Вадима Ципана з його сьомим місцем на 500–метрівці та дев’ятим — на вдвічі довшій дистанції.

А от здобутки українських майстрів байдарки виявилися значно скромнішими — лише два медальні фінали. Анатолій Малий у парі з Романом Скориком показали дев’ятий час на 500 м, а Роман Копистинський фінішував 13–м у 5–кілометровому марафоні.