Потрійний стрибок до Тель–Авіва

18.06.2013
Потрійний стрибок до Тель–Авіва

Одна з провідних і найбільш перспективних українських легкоатлеток змінює громадянство. 23–річна Ганна Князєва, яка на Олімпіаді–2012 у Лондоні посіла високе четверте місце в секторі потрійних стрибків, лише трохи — 23 см — не дотягнувши до «бронзи», наступного року вочевидь виступатиме за збірну Ізраїлю. Як повідомила прес–служба Федерації легкої атлетики України, Ганна вже звернулася до ФЛАУ з проханням дати згоду на отримання права виступати за ізраїльську федерацію за скороченою процедурою. Остаточне рішення про зміну прапора Князєвої найближчим часом ухвалить ІААФ, міжнародна федерація.

 

«Навряд чи вона зможе реалізуватися в Ізраїлі»

У випадку з майстром спорту міжнародного класу Князєвою, яка народилася в Переяславі–Хмельницькому на Київщині і закінчила Республіканське вище училище фізичної культури, є обставина, що вказує не лише на гонитву за «довгим рублем», тобто шекелем. За повідомленням ФЛАУ, у листопаді минулого року Ганна вийшла заміж за громадянина Ізраїлю, багатоборця Анатолія Міненка, й переїхала на ПМЖ в Тель–Авів.

Утім залишається питання — чи могла Україна втримати перспективну спортсменку, зрощену з чималими зусиллями? І чи не є зміна громадянства Князєвої свідченням нових організаційних проблем у ФЛАУ, які минулого року вилилися в гучні скандали, кримінальні справи та зміну керівництва Федерації?

Як з’ясувалося, це розлучення було цивілізованим. «Князєва телефонувала мені, консультувалася щодо свого рішення ще до виборів президента ФЛАУ, — каже в коментарі «УМ» президент Федерації Ігор Гоцул. — Причин її від’їзду дві. Перша — це давній конфлікт зі старим керівництвом збірної. Друга — суто особистого характеру. Дівчина вийшла заміж і пов’язала свою долю з чоловіком, який є громадянином Ізраїлю. Ми не мали права її утримувати».

Президент ФЛАУ не береться визначати, чого у виборі Ганни Князєвої більше — міркувань сімейного характеру чи матеріальної вигоди. Гоцул розуміє, що «спортивний вік дуже короткий», тим паче, коли йдеться про заміжню жінку, і «образ на неї немає».

«З одного боку, це справді суттєва втрата для збірної України, адже йдеться про спортсменку екстра–класу, молоду й перспективну, яка посіла на Олімпіаді четверте місце й має потенціал для зростання. Ми покладали на Ганну значні надії, — каже президент Федерації. — Але з іншого боку, природа не терпить порожнечі. На звільнене місце прийдуть нові спортсмени. Наші лідери в потрійних стрибках Ольга Саладуха та Ганна Князєва своїм авторитетом дещо затьмарювали інших атлеток. А тепер у молодших з’являються шанси себе проявити — адже ми маємо школу, маємо обдарованих тренерів. І я впевнений, що ми побачимо сходження нових стрибунок потрійним».

Ігор Гоцул має «сумніви, чи зможе Князєва як спортсменка реалізуватися найкращим чином в Ізраїлі». Адже її особистий тренер залишився тут — а в Землі Обітованій вона працюватиме з фахівцями іншої школи та іншого рівня.

«Спортсмени мають пам’ятати, що їх підготували на гроші наших платників податків»

Щодо організаційних проблем у збірній загалом, то вони, за словами молодого керівника Гоцула, навпаки — після осені–2012 якраз розв’язуються. «Ми пробуємо змінити атмосферу у збірній — займати не начальницькі й адміністративні, а сервісні позиції щодо спортсменів, аби допомагати їм працювати на кращий результат», — каже Ігор Гоцул. Новий президент, який замінив на посаді багаторічного Валерія Борзова з його устоями, переконує, що вже має позитивні відгуки від спортсменів.

При цьому, коментуючи випадок із Князєвою, Гоцул наголошує: «Таких понять, як патріотизм і любов до Батьківщини, теж ніхто не скасовував. І ми будемо в цьому ключі переконувати спортсменів та тренерів. Адже, хай там як, підготовка спортсменів відбувається за рахунок платників податків. Звісно, Україна — не найбагатша країна, але потрібно пам’ятати, хто оплачує твою підготовку, і ставитися до цього відповідально».

Сама ж ФЛАУ, за словами президента, «варягів» з інших держав залучати не збирається — в Україні й так зростають обдаровані легкоатлети.