ХРОНІКА

14.06.2013

Футбол

Донецький «Шахтар» підписав контракт з іще одним бразильцем. Трансферна вартість півзахисника «Греміо» Фернандо склала 11 млн. євро, угоду з ним розраховано на п’ять років.

Кількома днями раніше «гірники» оформили контракт із вінгером Веллінгтоном Немом із «Флуміненсе» (9 млн. євро).

* * *

Учора Олега Лужного звільнили з поста головного тренера сімферопольської «Таврії».

Олександр Севідов втратив посаду тренера ужгородської «Говерли» за обопільною згодою з керівництвом клубу.

Новим наставником полтавської «Ворскли» замість Сергія Свистуна буде колишній нападник цієї команди Василь Сачко. Свистун натомість працюватиме з дублем.

Анатолій Волобуєв залишив посаду тренера ФК «Сталь», після того як керівництво алчевців відмовилося «відпускати» команду до прем’єр–ліги. За його словами, «команда дозріла, щоб увійти у прем’єр–лігу, вона ввійшла, нам хотілося грати. Тепер починається: інфраструктура, того нема, того... Команда завоювала! Півтора року тому «Зоря» у нас [на стадіоні] грала вісім ігор, а тепер ми не можемо грати?! Тепер у гравців обрізані крила. Це нокаут!»

* * *

Сьогодні, 14 червня, відбудеться фінальне засідання ФФУ з атестації клубів, яке вирішуватиме долю претендентів на перехід у прем’єр–лігу. Нагадаємо, раніше Федерація позбавила атестата «Кривбас», а «Сталь» сама відмовилася підвищуватися в класі, хоча посіла «прохідне» друге місце в першій лізі. Відтак зберег­ти прописку у «вишці» може «Говерла», яка втратила її за спортивним принципом. Про бажання залишитися в ПЛ на наступний сезон заявив також запорізький «Металург», який посів ще нижче — 16–те — місце.

Як повідомив перший віце–президент ФФУ Сергій Стороженко, Федерація розраховує побачити в ПЛ «Олександрію» — команду з третього місця першої ліги. Якщо і в неї не буде бажання виступити в ПЛ, тоді надійде пропозиція чернівецькій «Буковини». Хоча, не виключено, у прем’єр–лізі залишаться 15 команд. «Адже [пропонуючи місце в ПЛ іншим командам із нижчого дивізіону] так можна дійти і до десятої, до дванадцятої, до чотирнадцятої команди першої ліги. Що це тоді буде за прем’єр–ліга? Тут ми повинні, на мій погляд, сказати один одному «стоп», — зазначає Стороженко.

* * *

«Плей–оф» за право грати в першій лізі (перші матчі). «Одеса» — «Нива» (Тернопіль) — 0:2 (Г. Баранець, 17; Мельник, 60), «Шахтар» (Свердловськ) — «Динамо–2» (Київ) — 1:1 (Коробкін, 57 (пен.) — Морозенко, 77).

* * *

Чемпіонат Європи серед молодіжних збірних (U–21, Ізраїль). 3–й тур

Група А. Ізраїль — Англія — 1:0 (свій другий матч на турнірі відсудив українець Сергій Бойко), Новергія — Італія — 1:1.

Підсумкове становище: Італія — 7, Норвегія — 5, Ізраїль — 4, Англія — 0.

Група В. Росія — Німеччина — 1:2, Іспанія — Голландія — 3:0.

Підсумкове становище: Іспанія — 9, Голландія — 6, Німеччина — 3, Росія — 0.

Півфінали: Іспанія — Норвегія, Італія — Голландія.

Гандбол

Чоловіки. Відбірковий турнір ЧЄ–2014. Група 5. 5–й тур. Україна — Швеція — 21:34, Голландія — Польща — 23:30.

Турнірне становище: Польща, Швеція — 8, Голландія, Україна — 2.

Українські гандболісти остаточно втратили шанси на поїздку до Данії на фінальну частину першості Європи.

Теніс

Турнір ATP в Лондоні (призові — 683 тис. євро). Другий раунд. Земля (Словенія, 16) — Стаховський (Україна) — 7:5, 6:4.

Турнір WTA в Бірмінгемі (235 тис. дол.). Другий раунд. Ск’явоне (Італія, 15) — Н. Кіченок (Україна) — 7:6, 6:2.

«Челленджер» у Ноттінгемі (призові — 64 тис. євро). Другий раунд. Марченко (Україна) — Беррер (Німеччина) — 5:4, відмова.

«Челленджер» у Празі (42,5 тис. євро). Другий раунд. Недовєсов (Україна, 7) — Ді Мауро (Італія) — 7:5, 7:5.

Хокей

НХЛ. Кубок Стенлі. Фінал (серія до 4 перемог). «Чикаго» — «Бостон» — 4:3 3ОТ (0:1, 1:1, 2:1, 1:0; Саад, 24; Болланд, 48; Одуйя, 53; Шоу, 113 — Лучич, 14, 21; Бержерон, 47 (менш.); серія — 1:0).

Переможець у першому поєдинку визначився аж у третьому овертаймі. На двох команди завдали аж 117 (!) кидків по воротах.

Плавання

На другому етапі комерційного турніру «Маре Нострум» у Барселоні українські плавці здобули три медалі. Дарина Зевіна знову виборола «золото», пропливши 200 м на спині з результатом 2.09,59. Сергій Фролов на 1500 м узяв «срібло» (15.06,93). Також друге місце посів Максим Шемберєв, подолавши 400–метрівку за результатом 4.20,42.

Бокс

Василь Ломаченко вилетів до США на перемовини з топовими промоутерськими компаніями. Нагадаємо, що після того, як у дворазового олімпійського чемпіона Ломаченка закінчився контракт з «Українськими отаманами», він заявив про намір перейти у професійний бокс.