Секрет трьох кіперів

14.06.2013
Секрет трьох кіперів

Харків’яни з кубком вітчизняної екстра–ліги. Фото прес–служби МФК «Локомотив».

Кінцівка нинішнього сезону у майстрів шкіряного м’яча пройшла під знаком харківських виконавців. Спочатку футболісти «Металіста» уперше в своїй історії виграли «срібло» національної першості, а позавчора гравці футзального клубу «Локомотив» взяли дебютне для себе «золото» української екстра–ліги.

«Я думаю, в цьому році в Харкові буде звучати не тільки гімн Ліги чемпіонів, а й гімн Кубка УЄФА з міні–футболу, — каже наставник «Локо» Євген Ривкін, розраховучи на участь у груповому (елітному) етапі головного клубного євротурніру футзалістів.

Фінальне протистояння з івано–франківським «Ураганом» засвідчило неабиякий інтерес харківських фанів також і до футзалу. Особливо високою була увага глядачів до вирішального, п’ятого, поєдинку «золотої» серії, що відбувся позавчора надвечір, — трибуни головної критої арени міста СК «Локомотив» були заповнені під зав’язку. А головними вболівальники «Локо» були перші особи області та керівники Південної залізниці — основного спонсора клубу.

Як відомо, гравці «Локомотива» складають основу збірної України, точніше, за колишнього очільника національної команди, Геннадія Лисенчука, вони формували одну з двох змінних четвірок. Віднедавна ж збірну очолив їхній наставник Ривкін, тож підтвердити реноме флагмана вітчизняного футболу «залізничники» були просто зобов’язані.

Власне, колектив Ривкіна доволі легко виграв регулярний чемпіонат, маючи шестиочкову перевагу, однак на заключному етапі серії «плей–оф» зустрів неабиякий спротив зі сторони другої команди «регулярки». Їхні опоненти з Івано–Франківська, які брали «золото» екстра–ліги в сезоні–2010/11, були близькими до повторення позаминулорічного успіху. Виграючи серію до трьох перемог — 2:1, «Ураган» удома міг по­ставити фінальну крапку. Проте «залізничники» продемонстрували бійцівський характер і, що головне, монолітність та витримку, які допомогли зрівняти рахунок у серії.

«Аби стати чемпіонами, нам потрібно перемогти «Локомотив». Ми ще жодного разу їх не обіграли в основний час. Дві перемоги у фінальній серії ми здобули по пенальті», — бідкався наставник «ураганів» Сергій Гупаленко.

У п’ятій грі прикарпатці, які, до слова, серед українських команд мають найбільший бразильський легіон, ні в чому не поступалися господарям і... знову довели гру до післяматчевої серії пенальті. Завдяки своєму кіперу Романові Колтку «Ураган» двічі виграв футзальну «лотерею», однак третього разу пощастило опонентам.

Щоб зламати неприємну тенденцію, наставник «Локо» вдався до доволі нестандартних, але, як виявилося, продуктивних дій. Практично під кожного івано–франківського пенальтиста Євген Ривкін випускав нового голкіпера. Зрештою, тріо харківських воротарів — Максим Лисенко, Дмитро Литвиненко та Євген Іваняк — відбило по одному удару й принесло перемогу своїй команді.

«Думаю, що все закономірно, адже за весь сезон ми жодного разу не обіграли «Локомотив» в ігровий час. І тепер футбольна фортуна обернулася проти нас. Хоча не забивати три пенальті з п’яти — це дуже багато», — відзначив засмучений Сергій Гупаленко.

Ну а на харківській вулиці — свято. «Ми прийшли до того, про що мріяли. Удвічі приємніше, що це сталося в Харкові. У нашому місті виросло багато талановитих гравців, які завойовували медалі в складах інших команд. А сьогодні уперше в історії чемпіонство у харківської команди!» — не приховував радості Євген Ривкін.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Екстра–ліга. Фінал (заключний матч серії до 3 перемог). «Локомотив» (Харків) — «Ураган» (Івано–Франківськ) — 1:1 (пен. — 3:2; Клочко, 6 — Валенко, 14; пенальті: Клочко (гол), Д. Сорокін (воротар), Журба (гол), Федорченко (гол) — Королишин (воротар), Негао, Роніньйо (воратар), Шотурма (гол), Кордоба (мимо)).

Серія — 3:2.