Мовчання — золото

13.06.2013
Мовчання — золото

Влада Греції зі шкури вилазить, аби витягти країну з кризи, але поки що безуспішно. Більше того, Греція стала першою державою, яка втратила статус країни з розвинутим ринком у світовому фондовому індексі MSCI. Відучора грецька економіка знову належить до таких, що розвиваються. Як пояснюється в прес–релізі, поширеному агенцією MSCI з цього приводу, фондовий ринок у Греції більше не відповідає критеріям розвиненого через надто високе боргове навантаження, стагнацію економіки та труднощі із залученням капіталу.

Економіка Греції вже шостий рік перебуває у стані рецесії, а рівень безробіття сягнув рекордних майже 27%. Також у цьогорічному індексі MSCI дещо знижено статус Марокко, яке втратило звання економіки, що розвивається. Натомість ринки Катару й Об’єднаних Арабських Еміратів підвищено до статусу розвинених.

Наразі до переліку розвинених економік входять 22 держави світу. Ще стільки ж, зокрема й такі величезні ринки, як Китай, Індія, Росія та Бразилія, належать до країн, що розвиваються. Решту держав, у тому числі й Україну, відносять до перехідних ринків.

А тим часом у рамках економії грецький уряд зробив іще один ризикований крок — позавчора було оголошено про закриття державної телерадіокомпанії Греції — EРT. І для працівників медіакорпорації, і для глядачів ця новина пролунала як грім серед ясного неба. Незадовго до опівночі трансляцію просто вимкнули, а журналістам і технічному персоналу оголосили про звільнення. Без роботи залишилося майже 3 тисячі людей.

Аби заспокоїти працівників, уряд пообіцяв якомога швидше відкрити нову версію державної ТРК — меншу і зі значно меншою кількістю персоналу. Усім звільненим пообіцяли виплатити компенсацію.

Але такі обіцянки лише підкинули хмизу у вогонь народного обурення. Як повідомляє «Євроньюз», уже за якусь годину після припинення мовлення ЕРТ біля штаб–квартири корпорації почали збиратися люди — журналісти, політики (і не лише опозиційні), відомі митці та звичайні перехожі. Інші телеканали на знак протесту проти закриття державного ТБ припинили мовлення й оголосили дводобовий страйк із солідарності з колегами.

Обурені діями уряду, мітингувальники палили прапори Євросоюзу й скандували образливі для влади й Брюсселя гасла. Адже саме в обмін на пакет фінансової допомоги кризовій економіці офіційні Афіни погодилися на жорсткі умови трійки Євросоюз — Міжнародний валютний фонд — Європейський центробанк. Однією з цих умов, яка передбачає максимально можливі заощадження, і стало закриття ЕРТ. Як пояснюють можновладці, державна телерадіокомпанія аж надто збиткова — щороку вона обходиться платникам податків і державному бюджету в 300 мільйонів доларів.

Кадри мітингу транслювала цифрова версія ЕРТ, що залишалася в ефірі завдяки підтримці одного з невеликих грецьких каналів, який тимчасово передав компанії свої частоти.

Тим часом міжнародні оглядачі припускають, що таке «показове» припинення державного мовлення, коли несподівано відключають прямий ефір, було не випадковим. Мовляв, таким чином грецький уряд прагнув показати кредиторам, що далі затягувати паски вже просто нікуди.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>