«І навіть значки заберіть!»

13.06.2013

Окружний адмінсуд Києва постановою від 11 червня зобов’язав Голову ВР Володимира Рибака вилучити посвідчення в народних депутатів Олександра Домбровського і Павла Балоги. Про це повідомив екс–нардеп Юрій Кармазін, який позивався для позбавлення Балоги–молодшого та Домбровського мандатів. За його словами, також передбачено вилучення в «розжалуваних» карток для голосування та нагрудних знаків.

У позовній заяві Кармазіна зазначалося, що «саме Голова ВР зобов’язаний вжити всіх вичерпних заходів для забезпечення роботи парламенту відповідно до вимог законодавства та унеможливити у Верховній Раді здійснення Домбровським і Балогою повноважень народних депутатів України, оскільки вони не мають відповідного статусу».

Нагадаємо, ще 8 лютого Вищий адмінсуд позбавив позафракційних Олександра Домбровського й Павла Балогу депутатських повноважень на підставі нібито фальсифікації виборів в округах №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область). Це було безпрецедентне для України рішення, коли статус народного депутата втрачається за рішенням суду вже після того, як обрані до ВР особи склали присягу й тривалий час пропрацювали в парламенті. Рішення щодо двох згаданих політиків називали «розправою» з тією частиною депутатів, які не приєдналися до «регіональної» більшості (зокрема Домбровський відомий як «людина Петра Порошенка»).

Водночас тривалий час після рішення суду Павло Балога та Олександр Домбровський продовжували виконувати депутатські функції. Хоча, скажімо, у випадку з БЮТівцем Сергієм Власенком — коли суд позбавив його депутатства нібито через сумісництво посад — мандат було відібрано одразу.