З початківців — у класики?

13.06.2013

До одеського кінофоруму залишається менше місяця. Проте вже зараз стали відомі учасники естафети за головний трофей — «Золотого Дюка». Так, на прес–конференції у Києві організатори фестивалю розповіли подробиці українського та міжнародного конкурсiв та оголосили імена членів журі. «Під час відбору наша комісія переглянула більше 1000 картин, відбірники фестивалю побували на 30 кінофорумах: Берлін, Канн, Венеція і багато інших, — розповіла президент фестивалю Вікторія Тігіпко. — Ми отримали 650 заявок на участь у конкурсній програмі. З них 200 — це міжнародний конкурс і 450 (повний та короткий метр) — український». Однак до міжнародного змагання потрапили 11, серед яких почесне місце посів український фільм «Параджанов». До слова, «Параджанов» автоматично потрапив і до національного конкурсу. Таким чином, це єдиний фільм, що має вдвічі більше шансів на відзнаку з боку журі.

Серед міжнародних конкурсантів вирізняється призер нещодавнього «Кінотавру», фільм Олександар Веледінського «Географ глобус пропив» iз Костянтином Хабенським у головній ролі. Організатори зізналися, що відібрали картину до основного конкурсу ще два місяцi тому і неймовірно зраділи, коли 9 червня фільм узяв гран–прі російського фестивалю «Кінотавр». Повнометражний дебют румунського режисера Фредріка Бонда зацікавив своїм зірковим складом. У чудернацькій драмі «Смерть Чарлі Кантрімена» зіграли Джон ­Хьорт, Шайя ЛаБаф, Мадс Міккельсен, а покази на американському фестивалі «Санденс» та на Берлінале викликали великий ажіотаж. У другій повнометражній роботі англійця Крейга Вівейроса під назвою «Боржник» головну роль зіграв харизматичний британець Тім Рот, а дебютант з Індії Рітеш Батра заманив у свою драму «Ланчбокс» зірку Боллівуду Ірфана Хана.

В українському конкурсі за нагороду боротимуться 4 повнометражні та 12 короткометражних фільмів. Серед повнометражних — трилер Delirium Ігоря Подольчака, новий фільм від творця «Звичайної справи» Валентина Васяновича, трагікомедія  «Креденс», сюрреалістична фантазія на грані ігрового та документального кіно «Не хочу вмирати» Аліси Павловської та вже згаданий «Параджанов» Сержа Аведикяна та Олени Фетісової. 

Окрім конкурсних стрічок, на гостей фестивалю чекає низка гала–прем’єр, фільмів, що вже прогриміли на різноманітних кінофорумах світу і зажили слави. Хітами ОМКФ стане остання стрічка Мішеля Гондрі «Піна днів», номінант Канна «Велика краса» Паоло Соррентіно, останній фільм улюблениці Голлівуду Софії Копполи «Елітне товариство», продовження 20–річної любовної історії «Перед північчю» Річарда Лінклейтера, нова стрічка британського дивака Майкла Уїнтерботтома «Король Сохо», що особисто завітає на фестиваль.

У списку журі цьогорічного ОМКФ — німецька акторка Франциска Петрі, британський продюсер Таня Сегачян, режисер та акторка Нана Джорджадзе, український письменник Андрій Курков. Склад журі очолюватиме один iз найуспішніших продюсерів Голлівуду українець Олександр Роднянський.