Дебют і моно

12.06.2013
Дебют і моно

Фінальний акорд «відлуння» — за Марією Грунічевою. Фото з сайта pokupon.ua.

Цьогорічний червень ознаменувався не лише традиційним закриттям мистецького сезону, а й двома цікавими фестивалями, які додадуть яскравих мазків картині з умовною назвою «Театральний Київ–2013». До 22 червня триватиме ІІ Фестиваль молодої режисури імені Леся Курбаса, а вчора відкрився фестиваль моновистав «Відлуння», який працюватиме до 16 червня.

Розповідаючи про фест молодих, без визначення «багатостраждальний», на жаль, не обійтися. Стартувавши минулого року у Білій Церкві, він мав усі шанси стати одним із найпомітніших форумів у театральному житті країни. Бо теоретично хто, як не молодь, здатна спровокувати, здивувати, розбурхати театральну публіку, яка протягом бага­тьох сезонів змушена оцінювати здебільшого нові творчі ідеї постановників передпенсійного або й постпенсійного віку. Але на практиці молоді десь якщо й ставлять вистави, то точно поза увагою широкого глядача. Здавалося б, завдяки цьому форуму справедливість буде хоча б частково поновлена. Але для того, аби другий фестиваль відбувся, його оргкомітету на чолі з директором Центру Леся Курбаса Ганною Веселовською довелося продемонструвати неабияку витримку і наполегливість. Тому афішу ІІ Фестивалю молодої режисури імені Леся Курбаса вони цілком заслужено можуть вважати також і своїм внеском у майбутнє українського театру. Окрім Центру Курбаса, до цього фесту долучилися також Молодий театр, Театр драми і комедії та Новий український театр, які надали свої майданчики молодим.

Другий фестиваль імені Леся Курбаса представляє 11 вистав (вік режисерів–постановників — до 35 років) iз Києва, Львова, Харкова, Вінниці, Макіївки та Одеси. Ці спектаклі були відібрані з–поміж 30 заявок, що надійшли на адресу оргкомітету. Також у програмі фестивалю знайшлося місце для прем’єр студентів–режисерів, учнів Едуарда Митницького та Дмитра Богомазова у КНУ театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка–Карого.

Фестиваль моновистав «Відлуння» має значно соліднішу історію, він заснований 1999 року з ініціативи режисера, художнього керівника театру «Колесо» Ірини Кліщевської та мистецтвознавця, віце–президента Міжнародного форуму Монотеатру Ніни Мазур. За цей час на фестивалі побували майже дві сотні акторів, «здатні оповідь перетворити на сценічне дійство», з Австрії, Албанії, Вірменії, Мексики, Велико­британії, Македонії... Ювілейний, п’ятнадцятий, фестиваль зібрав у Києві акторів iз Греції, Росії, Польщі, Англії, Білорусі... Беззаперечну більшість в афіші «Відлуння» цього року тримає Вірменія. Субота в програмі фестивалю позначена як День вірменського театру. Цього дня можна буде переглянути спектаклі «До вас звертаюсь, пані та панове», за Л. З. Сурмеляном, актор Роберт Акопян (Державний російський драмтеатр ім. К. Станіславського, Єреван), «Король і блазень» («Ескоріал») за Гільдероде, актор Мурад Джанібекян (Національний театр ім. Сундукяна, Єреван) та «Я — чайка» за Чеховим у виконанні актриси Лариси Гевондян (ТЮГ, Єреван, Вірменія). Завершить фестиваль моновистава Марії Грунічевої «Я чекаю тебе, коханий!..» за п’єсою італійського драматурга Даріо Фо. Цей спектакль — учасник кількох міжнародних форумів, а на фестивалі «Албамоно» у 2009 році актриса здобула премію за кращу жіночу роль.

Усі вистави фестивалю «Відлуння» йтимуть на сцені театру «Колесо».