«Червоний півень» на червоній лінії

06.06.2013
«Червоний півень» на червоній лінії

Після пожежі «червону» гілку метро закрили, і тисячі москвичів намагалися знайти альтернативні шляхи пересування по місту. Фото Рейтер.

У московському метро, яке ще не забуло страшні вибухи 2010 року (тоді, нагадаємо, влаштований двома смертницями теракт забрав життя 40 людей), вчора знову почалася паніка. О 8:20 ранку в самому центрі, у переході між станціями «Охотний ряд» та «Бібліотека ім. Леніна» Сокольничеської лінії, спалахнула пожежа. Кілька потягів зупинилися в тунелі.

Загалом із підземки евакуювали 4,5 тисячі людей. З них 59 звернулися до медиків по допомогу, а 11 довелося госпіталізувати, повідомляє інформаційний сайт «Газета.ru».

Швидше за все, причиною пожежі стало загорання високовольтного кабеля. Пожежники довго не могли розпочати роботу, бо він був під напругою. У гасінні було задіяно 275 осіб, а біля виходів із метро на потерпілих чекали 25 бригад швидкої допомоги.

О 9:04 за московським часом пожежу загасили, однак робота метрополітену на постраждалій лінії одразу відновити не вдалося. Та не встиг представник МНС відрапортувати, що потяги пустять «найближчим часом», як на тій самій Сокольничеській лінії, яку москвичі називають червоною, бо так вона позначена на схемі метрополітену, о 12:37 сталося чергове коротке замикання. Після цього підземну транспортну артерію «замк­нуло» намертво. Пожежники й служби метрополітену визнали, що ліквідувати наслідки НП вдасться лише вночі, після того як метро повністю припинить свою роботу.

Пожежа в підземці спричинила транспортний колапс у російській столиці. Наземний транспорт був переповнений, люди не могли вчасно дістатися на роботу. Заповнені по зав’язку тролейбуси та автобуси проминали зупинки з натовпами людей, не зупиняючись. Міська влада вивела на вулиці столиці 30 додаткових автобусів та збільшила кількість потягів на Кільцевій лінії, проте на катастрофічну ситуацію це не надто вплинуло.

Дотепні інтернет–користувачі, обговорюючи пожежу в метро у соціальних мережах, одразу зауважили, що транспортний колапс стався наступного дня після того, як мер Москви Сергій Собянін оголосив про відставку. Щоправда, на своїй посаді Собянін залишається — поки що у статусі «в.о.», але згодом сподівається повернутися й у «повноцінне» крісло міського голови.

Подати президентові заяву про відставку Собяніна спонукало рішення Громадської палати Москви, яка закликала мера оголосити в столиці дострокові вибори. Сергій Собянін слухняно погодився, і заявив, що для того, аби «чесно і прозоро» брати участь у виборчій кампанії, складає з себе повноваження. Президент Володимир Путін цю відставку прийняв, і призначив Собяніна виконувачем обов’язків градоначальника.

Як зазначають російські оглядачі, дострокові вибори чинному мерові Білокам’яної вигідні. Його повноваження вичерпуються восени 2015 року, проте висока підтримка городян поки що дозволяє мерові не сумніватися в тому, що його оберуть знову. Якщо так станеться, Сергій Семенович очолюватиме Москву вже до 2018 року.

Наразі про намір взяти участь у виборах нового міського голови, крім Собяніна, заявили лідер партії «Яблоко» Сергій Митрохін та популярний опозиціонер Олексій Навальний. Хоча Олексія такої нагоди може позбавити суд — опозиційного діяча звинувачують у розкраданні коштів підприємства «Кіровліс» на суму понад 16 мільйонів рублів (510 тисяч доларів США).

Про свій намір узяти участь у боротьбі за крісло московського мера заявив також екс–кандидат у мери Хімок та Жуковського, лідер рок–гурту «Корозія металу» Сергій Троїцький. У своїй програмі він обіцяє запровадити вільний продаж цигарок та алкоголю і запровадити в’їзні візи для тих, хто хоче в’їхати в Москву з інших регіонів.

 

АНЕКДОТ У ТЕМУ

У московському метро вибирають мера.

Дим поки чорний…

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>