Віра в слово

06.06.2013

До сьогоднішнього Дня журналіста Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва» разом із соціологічною службою Центру Разумкова провели загальнонаціональне опитування щодо свободи слова в Україні. 17—22 травня було опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх областях України та АР Крим, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Результати соціологічного дослідження показали, що рівень довіри до ЗМІ серед громадян, порівняно з минулими роками, зріс. В українському суспільстві тільки три соціальні інституції мають переважну довіру — це церква, Збройні сили та засоби масової інформації. За словами Ірини Бекешкіної, директора Фонду «Демініціативи», така тенденція є однозначно позитивною для ЗМІ. «У порівнянні з усіма дослідженнями, що ми проводили, цього року ми отримали найвищий показник довіри громадян до ЗМІ. Це пояснюється тим, що суттєво впала довіра до державних інституцій», — розповіла пані Ірина в коментарі «УМ».

Згідно з даними дослідження, церкві повністю довіряють 31,7% опитаних, переважно довіряють — 38,4%, переважно не довіряють — 10,6%, зовсім не довіряють — 9,3%. ЗМІ повністю довіряють 10,3%, переважно довіряють — 48%, переважно не довіряють — 21,2%, зовсім не довіряють — 12,6%. Повну довіру Збройним силам висловили 8,2%, переважну — 40,4%, переважно не довіряють ЗСУ 18,9%, зовсім не довіряють — 18,3%.

Щодо тих, хто, за даними дослідження, не заслужив довіри громадян, лідирують Верховна Рада та Президент України. Далі йдуть суди, політичні партії, уряд, міліція, прокуратура і місцева влада.

Парламенту зовсім не довіряють 45,1%, переважно не довіряють 31,7%, переважно довіряють 14,7% і цілком довіряють лише 1,6%. Президентові повністю не довіряють 45% опитаних, переважно не довіряють 23,9%, переважно довіряють 19,3%, цілком довіряють 6,5%.

Повна недовіра до уряду України становить 44,1%, міліції — 39,8%, судів — 44,9%, прокуратури — 38,4%, партій — 32,1%.

Також під час дослідження визначали роль російських ЗМІ в українському суспільстві. Довіра до ЗМІ Росії в наших громадян відчутно менша, ніж до українських. Російським медіа довіряють 33%, а не довіряють — 46% українців. За словами Ірини Бекешкіної, більше довіряють російським ЗМІ переважно мешканці Східної України. Серед тих, хто повністю не довіряє російським мас–медіа, переважає європейський вектор орієнтацій.

Думки ж щодо ступеня свободи слова в Україні в баченні громадянам та самих журналістів розійшлися. Більше половини населення вважає, що в Україні існує свобода слова (10% — повною мірою, 46% — «в основному існує»), а 36% впевнені, що не існує (29% — «в основному ні», 7% — «зовсім немає»). Найбільше впевнені у наявності в Україні свободи слова мешканці Південного та Західного регіонів. Щодо політичного спрямування, це більше виборці Партії регіонів та Комуністичної партії.

Тим часом журналісти, які брали участь в окремому опитуванні «Демініціатив», оцінили стан свободи слова в Україні лише в 3,8 пункта за 10–бальною шкалою. Порівняно з даними аналогічного опитування минулого року, ця оцінка знизилася. У 2012 році вона становила 4,5 бала.

А найвищий рівень свободи слова в Україні був у 2005 році, одразу після перемоги Помаранчевої революції: тоді представники професії оцінили його в 7 балів.

Основною причиною негативних нинішніх результатів медійники вважають економічну залежність ЗМІ і перешкоджання професійній діяльності, низьку професійну солідарність і самосвідомість журналістів, а також конкретно Партію регіонів і Віктора Януковича.

Найоб’єктивнішими, на думку самих журналістів, на сьогодні є видання «Українська правда», «Дзеркало тижня» та «Кореспондент».

Щодо цензури, то переважна більшість медіа–респондентів вказала, що формально її в Україні немає, але реально вона існує.