Перекис водню йому під хвіст!

24.05.2013

Чи може велосипед обігнати швидкісне авто? Як виявилося, так. Хоча в даному випадку йдеться не про зусилля велосипедиста, який крутить педалі, а про можливість «ровера» розвинути максимальну швидкість зі сторонньою технічною допомогою.

Днями сміливий експеримент було проведено на території колишнього військового аеродрому неподалік міста Мюншуз, що у французькому регіоні Ельзас. Завдяки спеціальній водневій установці гірський велосипед вдалося розігнати до швидкості 263 км/год. Двоколісний «байк» із 31–річним Франсуа Жіссі в сідлі пронісся по бетонній смузі наче куля! Велосипедистові потрібно було лише міцно тримати кермо й не чіпати педалі.

Як повідомляють французькі ЗМІ, рушійну установку винайшов швейцарський інженер Арнольд Нерашер. За його словами, він використовував у двигуні той самий перекис водню, яким знебарвлюють волосся. «Під високим тиском H2O2 взаємодіє з каталізатором, і в результаті цієї реакції вивільняється величезний заряд енергії», — розповів Нерашер.

Утім його «двоколісна ракета» все ж не побила максимальний рекорд швидкості, що належить велосипедам. Це досягнення встановлено ще 1995 року. Тоді голландець Фред Ромпельберг «на велику» розігнався на висохлому соляному озері Бонневіль в американському штаті Юта до 268,8 км/год. Йому це вдалося завдяки ефекту «аеродинамічної тіні», яка утворилася за гоночним автомобілем, що їхав попереду.