На ятках з’явилися перші ягоди — полуниця та черешні. Якщо черешні ще неймовірно дорогі (60—80 грн. за кг), то ціни на полуницю приємно радують: з 35 грн./ кг минулого тижня вони опустилися до 22 грн./кг. Солодку ягоду на столичні ринки привозять з Одеси, Черкас, Мелітополя тощо. Але чи безпечна рання полуниця?
Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко радить потерпіти тиждень, тобто доки почнеться масове визрівання цих ягід, її природний сезон. Адже полуниця входить до списку овочів і фруктів, які найбільше накопичують пестициди. Згідно з рейтингом американського агентства Environmental Working Group (EWG) під назвою «Брудна дюжина», полуниця посідає друге місце за вмістом цих шкідливих речовин (після яблук). Якщо полуниця визріває природним шляхом, наголошує Тетяна Тимочко, її краще сприймає організм, і це зменшує навантаження на організм шкідливих речовин. Коли ж таки не терпиться поласувати червоною ягодою, голова екологічної ліги пропонує кілька варіантів знешкодження шкідливих речовин: термічна обробка (але тоді доведеться пожертвувати вітамінами, які при цьому втрачаються); ретельне промивання у проточній воді; вимочування (залити порізані плоди водою на 15—20 хвилин і додати кілька краплин лимонного чи гранатового соку, який нейтралізує нітрати, що є в продукті). Але, наголошує пані Тимочко, ранню полуницю (та й інші перші овочі–фрукти) слід вилучити з дитячого раціону, чий організм не готовий до загроз, які містяться у плодах.
МАЙТЕ НА УВАЗІ
Полуничний знак якості
«Якщо ви бачите чорні дірочки на ягоді — це селітра (азотне добриво, яке містить нітрати лужних і лужноземельних металів. — Авт.). Вона може призвести до кисневого голодування і навіть викиднів у вагітних жінок», — розповідає ведучий програми «Знак якості» Костянтин Грубич i додає, що для належного вигляду ягоди використовують барвники, які «призводять до алергії, дерматиту, розладу шлунка». Також до полуниці, щоб довго зберігалася, застосовують дифеніл (харчову добавку Е230) — дуже токсичний для нирок, печінки, серцево–судинної та нервової систем, що спричиняє сильні алергічні реакції. Експерт зауважує: якщо ягода без запаху, тверда і ніби гумова на дотик — вона містить багато пестицидів. Якщо полуниця не виділяє сік — нашпигована хімією.