«Українська мрія» грузинської влади

23.05.2013
«Українська мрія» грузинської влади

Вано Мерабішвілі. (Рейтер.)

Грузія, на яку після Трояндової революції й стрімких реформ команди Михаїла Саакашвілі намагалася рівнятися «помаранчева» Україна, тепер бере приклад уже з «регіонального» Києва. Після приходу до влади уряду Бідзіни Іванішвілі в країні, як і обіцяв народу лідер «Грузинської мрії», нас­тає «покращення». Щоправ­да, поки що передусім для «жертв режиму» Саакашвілі, якому вдалося здійснити, здавалося б, нездійсненне — побороти диктат досі всесильних у Грузії «злодіїв у законі». Можна не сумніватися, що ті з них, хто після зміни влади вже вийшов із тюрем або свого часу встиг втекти за кордон, позавчора ящиками відкорковували «Вдову Кліко» і «Дом Періньйон». Нагода для святкування була неабияка: арешт їхнього головного ворога.

Ні, поки що не Саакашвілі (хоча після того, як ненависний Міша восени залишить посаду президента, така доля може чекати і його). Затриманий — екс–прем’єр–міністр Грузії Вано Мерабішвілі, який до призначення главою уряду понад сім років очолював міністерство внутрішніх справ і став безпосереднім творцем «грузинського дива», як називали реформу правоохоронної системи.

Мерабішвілі — головний соратник поки що чинного глави держави, лідер тепер опозиційної партії Саакашвілі «Єдиний національний рух». А головне — найімовірніший кандидат у президенти від опозиції. Принаймні мав усі шанси ним стати після внутріпартійних праймеріз. Але вчасно опинився за ґратами.

З українською цю ситуацію порівняв і сам Михаїл Саакашвілі, який учора на скликаній з цього приводу прес–конференції різко розкритикував арешт соратника, попередивши, що ситуація загрожує Грузії міжнародною ізоляцією. «Ви знаєте, що в Україні колишнього прем’єр–міністра арештували за значно серйознішими звинуваченнями, ніж ті, що висунуто Мерабішвілі. І в якій ситуації опинилася Україна відтоді? Інтеграційний процес із Європейським союзом заморожений. Уже два роки країна не бачить практично ніякого поступу з Європейським союзом чи НАТО, має проблеми у двосторонніх відносинах практично з усіма провідними європейськими країнами і США», — наголосив грузинський президент.

Підставою для арешту Вано Мерабішвілі стало звинувачення в корупції і привласненні чужого майна. Як повідомив представник Головної прокуратури Грузії, «слідством встановлено, що, вже обіймаючи пост прем’єр–міністра, Мерабішвілі доручив міністрові охорони здоров’я задіяти 22 тисячі позаштатних співробітників нібито для перепису безробітних. А насправді — для агітації за тоді правлячу партію (ЄНР. — Ред.) напередодні парламентських виборів. Крім того, 2009 року Мерабішвілі відібрав у одного бізнесмена дачу біля моря, яка йому сподобалася, відремонтував її державним коштом і жив там разом із сім’єю».

У прокуратури є в рукаві ще два козирі — справи, кваліфіковані як «перевищення службових повноважень із тяжкими наслідками». Зокрема, йдеться про жорстокий розгін поліцією демонстрації на проспекті Руставелі в Тбілісі, коли загинуло двоє людей.

Сам екс–прем’єр усі звинувачення категорично відкидає. Так само, як і чинний глава уряду Бідзіна Іванішвілі — закиди в тому, що затримання Мерабішвілі — суто політичне рішення (за даними деяких грузинських ЗМІ, він особисто віддав наказ про арешт попередника).

Очевидно, «залізному» Вано, якого жорстко критикували за запровадження в країні «поліцейського режиму», є що закинути. Хоча той факт, що блискуче перетворення правоохоронців із найбільш ненависних у найбільш шанованих людей у державі — передусім його заслуга, знехотя визнавали навіть опоненти. Так чи інакше, у політичному підтексті цього арешту сумніватися все ж складно.

Інша річ, якби прийшовши до влади й здобувши переконливу більшість у парламенті, «Грузинська мрія» мільярдера Іванішвілі справді взялася проводити ті реформи, про які так багато говорила перед виборами. І, доповнюючи здобутки попереднього уряду, виправила б його помилки, яких було таки чимало. Проте, на жаль, у цьому нинішнє грузинське — зовсім не диво, а те саме, що й українське. Прийшовши до влади, кожна нова мітла прагне насамперед обдати курявою (або й повністю «зачистити») ненависних «папередніків» і дорватися до ресурсів. Винятки з цього правила трапляються надзвичайно рідко. І Бідзіна з компанією, які досі так нічого й не зробили для реального покращення добробуту простих грузинів, до таких, як видно, не належать.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>