Убив себе на зло геям

23.05.2013

У cоборі Паризької Богоматері позавчора надвечір пролунав постріл. Як з’ясувалося згодом, його зробив французький есеїст, історик та політичний активіст Домінік Веннер. Просто перед вівтарем 78–річний письменник приставив зброю до скроні й пустив собі кулю в голову. Як повідомив настоятель собору Патрік Жакен, поліція знайшла залишену самогубцею записку, але її зміст не розголошують.

На той час у храмі перебувало близько тисячі відвідувачів (до знаменитого Нотр–Даму завжди стоїть черга з цікавих туристів). Усіх їх негайно евакуювали для проведення слідчих дій, і вчора собор був зачинений.

Домінік Веннер — колишній член Таємної збройної організації (OAS), яка виступала проти незалежності Алжиру на початку 1960–х років і намагалася вбити тодішнього президента Франції Шарля де Голля. Веннер притримувався ультраправих політичних поглядів, упродовж 50 останніх років був активістом радикального «Народного фронту». Перед самогубством він у своєму блозі закликав французів «більш демонстративно» боротися з легалізацією одностатевих шлюбів. Очевидно, це й була його власна демонстрація.

Лідерка «Народного фронту» Марін Ле Пен назвала самогубство у Нотр–Дамі «політичним жестом». «Велика повага Домініку Веннеру, чий фінальний, яскраво політичний акт був спробою розбудити народ Франції», — написала Ле Пен у ствоєму «Твіттері».

Як зазначає Бі–Бі–Сі, 850–річний собор Паризької Богоматері є найбільш відвідуваною пам’яткою Франції. Щороку його відвідують понад 13 мільйонів туристів з усього світу, але заходи безпеки досить ліберальні, і пронести всередину зброю нескладно. Це вже не перше самогубство у Нотр–Дамі — раніше кілька охочих накласти на себе руки стрибали з веж собору (востаннє таке трапилося кілька десятиріч тому). Але вперше самогубця застрелився біля вівтаря. Міністр внутрішніх справ Франції Мануель Валлс, який одразу приїхав на місце події, заявив, що самогубство в такому визначному релігійному і туристичному місці «є безпрецедентним».

А ТИМ ЧАСОМ...

Палата громад британського парламенту поза­вчора голосами лейбористів та лібералів у третьому й останньому читанні ухвалила законопроект під назвою The Marriage (Same–Sex Couples) Bill («Шлюбний (одностатеві пари) білль»). Документом передбачено легалізацію гомосексуальних шлюбів в Англії та Уельсі. Тепер проект передано на розгляд Палати лордів. У разі, якщо Верхня палата парламенту його підтримає, закон набуде чинності з 1 січня 2014 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>