«Євробачення». Скандальний синдром

23.05.2013

Смаленим запахло 20 травня, коли у ЗМІ з’явилася новина про те, що в конкурсантки від Росії Діни Гаріпової вкрали очки. Сміливу заяву зробив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Зокрема, інформація про псевдоголосування йому надійшла від голови міністерства закордонних справ Азербайджану Ельмара Мамедьярова: замість нуля очок, що їх дав Азербайджан Діні Гаріповій, ті оцінили виступ співачки на цілу десятку, а голоси не зарахували з невідомих причин. Ця інформація надійшла після запиту в суд Баку надати результати голосування за версією трьох найбільших мобільних операторів Азербайджану. Попри таку неприємність ініціювати перерахунок голосів не вдасться. Європейський мовний союз заперечив усі звинувачення і в подальшому юридично ця справа не виграє. На додачу розмахування кулаками після бою місце Діни Гаріпової у турнірній таблиці не змінить: різниця очок Росії на п’ятому місці та Норвегії на четвертому складає 17 балів.

Навздогін Росії свої, поки що вербальні, звинувачення висунув президент Білорусі Олександр Лукашенко, традиційно небайдужий до пісенного конкурсу. За твердженням президента, Росія не могла дати білоруській конкурсантці нуль балів. «Я знаю, Альона, твою реакцію на результати голосування в Росії, — сказав Лукашенко, звертаючись до білоруської учасниці «Євробачення» Альони Ланської. — Можеш у свій актив записати 12 балів, не менше. Це говорить про те, наскільки подібний конкурс не просто політизується, а наскільки він фальсифікований».

Синдром скандалу торкнувся навіть переможниці конкурсу Емілі де Форест iз Данії. Співачку звинуватили у плагіаті. Переможна композиція Only Teadrops начебто є копією відомої композиції земляків Емілі де Форест — данського гурту К–Otic. Тим часом срібного переможця Євробачення азербайджанця Фаріда Мамедова підозрюють у фальсифікації результатів. У литовських ЗМІ з’явилась інформація про підкуп студентів у Вільнюсі — 20 євро за голоc на користь Азербайджану. І поки обом конкурсантам загрожує дискваліфікація, наша конкурсантка Злата Огнєвич в ефірі ТСН Новини заявила, що така перемога їй не потрібна.