Вагончик рушить — золото залишиться

23.05.2013
Вагончик рушить — золото залишиться

Отвори на даху станції пропускають світло на платформу.

Найдорожчу у світі станцію метро збудують невдовзі в столиці Саудівської Аравії, місті Ер–Ріяд, на гроші короля Абдалли. Як повідомляє газета «Індепендент», споруда площею 20 тис. кв. м постане менш ніж за чотири роки в фінансовому районі столиці, на новій лінії метрополітену. Основну частину станції виконають із мармуру, а стіни прикрасять пластинами із золота.

Проектування доручили британській архітекторці арабського походження Засі Хадід. Заха — перша в історії жінка–лауреат Прітцкерівської премії (головний приз для архітекторів) — створила Національний музей мистецтв XXI століття в Римі, вокзал у Страсбурзі, торговий центр «Тондемун» у Сеулі, житловий комплекс «Живопісная тауер» у Москві тощо. За словами Хадід, працюючи над проектом для Ер–Ріяда, вона надихалася дюнами Аравії, плавні контури яких постаралася передати в лініях всередині станції та зовнішньої будівлі. Над входом у метро виросте багатоповерхова споруда футуристичного дизайну, в якому розмістять парковки і торговельний центр.

На станції, яка стане великим пересадочним вузлом, застосують нову систему пропуску пасажирів, аби уникнути тисняви в години пік. Крім того, перед Хадід стояло завдання забезпечити доступ сонячного світла на станцію і у вестибюль та водночас захистити пасажирів від спеки. Для цього архітектор розробила особливу конструкцію ажурного хвилястого даху з численними отворами. А ще спеціально для нової станції інженери створили систему кондиціонування повітря, що не має аналогів у світі.