«Євробачення»: босоногий тріумф

21.05.2013
«Євробачення»: босоногий тріумф

Переможниця «Євробачення–2013» Емілі де Форест.

Цьогорічний пісенний конкурс підтвердив сумну тенденцію — ім’я переможця вже вкотре називає не Європа у фіналі, а букмекери задовго до старту «Євробачення». Ще на початку квітня, як тільки пісні всіх майбутніх конкурсантів стали доступними у всесвітній мережі, букмекерські контори впевнено ставили на Данію, і маємо результат — 20–річна Емілі де Форест посіла перше місце у фіналі «Євробачення». Без сумніву, тріумфаторка вечора свою перемогу заслужила, однак інтриги ніякої не було, що добряче підірвало інтерес до конкурсу. Втім інтригу для українців склала позиція нашої співвітчизниці Злати Огневич: у турнірній таблиці ми «стрибали» між другим та третім місцем, у результаті поступившись сріблом Азербайджану. Маємо третє місце.

Родзинкою нинішнього конкурсу став новий гімн «Євробачення» We right the story(«Ми пишемо історію»), створений чоловічою половиною легендарного гурту АВВА Бйорном Ульвеусом та Бенні Андерссоном. Під спів хору всі 26 фіналістів конкурсу здійснили олімпійську ходу великим мостом–декорацією «Мальме Арени». За цим дійством цього року спостерігали близько 120 млн. телеглядачів.

Стовідсоткового хіта, як це було на минулорічному «Євробаченні», зокрема, ми говоримо про «Ейфорію» від переможиці–2012 Лорін, серед нинішніх фіналістів не виявилось. Попри наголос на якість пісні, а не на влаштування шоу (а саме на такій концепції наголошували господарі «Євробачення–2013») багатьом конкурсантам усе–таки кортіло запам’ятатись видовищністю. Альона Мун iз Молдови піднімалась над сценою на платформі, аби продемонструвати кількаметрову довжину спідниці, на якій майоріли блискавки. Румун Чезар із зовнішністю Дракули підкорював своїми оперними маневрами від баритону до контр–тенору. Чоловічий гурт iз Греції Koza Mostra вийшов на сцену у спідницях і запалив публіку промовистою піснею Alcohol Is Free («Алкоголь безкоштовний»), наче запрошуючи на свою батьківщину. Азербайджанець виконав баладу Hold Me («Тримай мене») у компанії із власним живим дзеркальним відображенням. А конкурсантка з Фінляндії на знак підтримки одностатевих шлюбів під час виконання пісні Marry Me («Одружися зі мною») пристрасно поцілувала одну зі своїх танцівниць.

Босонога конкурсантка з Данії Емілі де Форест на сцені трималась впевненіше, аніж у півфіналі. Щоправда, меланхолійну пісню «Лише сльози» Емілі подекуди виконувала з усмішкою на вустах. Пісню власного авторства вона не вважає похмурою: «У цієї композиції по–справжньому гарна мелодія і хороший ритм. Вона змушує замислитися слухача про те, як ми ставимося один до одного і до оточуючого нас світу. «Лише сльози» дещо меланхолійна, але водночас вселяє надію на краще майбутнє».

У професіоналізмі українки Злати Огнєвич сумніватись не довелось. Козир виступу, велетень Ігор Вовковинський, здається, необхідної феєричності не додав, адже з’явився на сцені лише на кілька секунд. У результаті, українській учасниці це лише зіграло на руку — з упевненістю можемо вважати, що свою «бронзу» Злата здобула не показовістю, а вокальним талантом. Потужну композицію Gravity в фінальному голосуванні за найвищим балом (12) оцінили Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Молдова та Хорватія. На друге місце у власному рейтингу (10 балів) Злату поставили Болгарія, Естонія, Ізраїль, Іспанія, Кіпр, Литва, Мальта та Сербія. А вісімками українку нагородили Бельгія, Греція, Грузія та Ірландія. Несподіваними стали результати від «братів» з Росії: вони дали Златі лише один бал...

Третє місце — новий результат для України. Єдиною перемогою на «Євробаченні» для нас, нагадаємо, був тріумф Руслани у 2004 році, а друге місце займали Ані Лорак (2008 р.) і Вєрка Сердючка (2009 р.).

По приїзді додому на зустрічі з журналістами в аеропорту «Бориспіль» Злата зізналась: «Для мене «Євробачення!» — то такий екзотичний фрукт, який треба пробувати один раз, щоб зберегти приємний післясмак, мені там дуже сподобалося». Відпочивати Огнєвич поки що не планує, адже хоче закінчити роботу над першим альбомом. Тим часом співачка зізналась, що вже має кілька пропозицій щодо музичного співробітництва із західними менеджерами, але подробиць­ розказати не побажала.

 

Як голосувала Україна:

Бали Країни

1 Литва

2 Мальта

3 Норвегія

4 Росія

5 Данія

6 Вірменія

7 Грузія

8 Молдова

10 Азербайджан

12 Білорусь

 

Як голосували за Україну:

Бали Країни

1 Австрія, Норвегія, Росія

2 жодна країна

3 Данія, Ісландія

4 Румунія

5 Велика Британія, Італія,

Нідерланди

6 жодна країна

7 Латвія, Угорщина

8 Бельгія, Греція, Грузія, Ірландія

10 Болгарія, Естонія, Ізраїль,

Іспанія, Кіпр, Литва,

Мальта, Сербія

12 Азербайджан,

Білорусь, Вірменія, Молдова, Хорватія