Блиск зірок і крадених діамантів

21.05.2013
Блиск зірок і крадених діамантів

Феєричнi гостi Каннського кiнофестивалю. (Рейтер.)

Каннський фестиваль, як завжди, намагається поєднувати відразу дві складові: арт–кіно та гламур. Щоправда, цього року від самого оголошення журі виглядає, що гламур може якщо й не перемогти, то принаймні вельми вплинути на кінцевий розподіл нагород. Насамперед те, що журі очолює Стівен Спілберг, змусило фестиваль більше, ніж зазвичай, розвернутися у бік Голлівуду. І відкриття «Великим Гетсбі» тому підтвердження. До речі, ця позаконкурсна стрічка База Лурмана поки що вважається найбільшим розчаруванням Канну. Вона зібрала не вельми привітну пресу. Хоча... саме «Гетсбі» відібрав у організаторів найбільше сил і фінансів. Так, відразу за Старим портом побудували великий павільйон зі скляною банею розміром 42 на 35 метрiв та 12 метрів заввишки. Інтер’єр стилізовано під 1920–ті роки. Такого розмаху набережна Круазетт не бачила з того часу, коли Люк Бессон побудував космічний корабель на честь «П’ятого елемента».

А от найбільшою несподіванкою Канн–2013 стала заява багаторічного фестивального президента Жіля Жакоба, що він залишить свою посаду у 2015–му.

За п’ять днів, відколи відкрився фестиваль, Канн уже відвідали більшість зірок — Леонардо Ді Капріо, Кері Малліган, Емма Уотсон, Бенісіо Дель Торо та інші. Проте зірковий блиск затьмарив великий скандал: частина тематичної ювелірної колекції від бренду Chopard, присвячена 66–му Каннському кінофестивалю, зникла. Не так давно ЗМІ розповсюджували фото масивного персня з платини у вигляді квітки з рубінами, смарагдами та чорними діамантами. Загалом було створено 66 прикрас. Які саме з них викрадено, не оголошують.

Історія цілковито детективна: співробітник швейцарського ювелірного бренду, який традиційно створює головну нагороду Каннського кінофестивалю — Palme d’Or — пальмову гілку з 18–каратного золота, яка тримається на масивному кристалі, чомусь опинився у дешевому готелі, хоча фірма знімає великий сьют у «Мартінезі». Наразі запитань у цьому скандалі більше, ніж відповідей. Як і в тому, чому невідомий чоловік зчинив стрілянину на Круазетт. При цьому були присутні члени журі Крістоф Вальц та Даніель Отой. Проте вимог щодо перемоги своїх улюбленців володар стартового пістолета та муляжу гранати не озвучив.

Багато запитань існує і у конкурсній програмі. Наразі рейтинги очолює камерна стрічка Франсуа Озона «Молода та вродлива». Як сам режисер визначив жанр, це історія 17–річної дівчини у чотирьох сезонах та чотирьох піснях. Напрошуються паралелі з «Денною красунею» Луїса Бунюеля. Озон досліджує природу гріха, природу хтивості у ніжному та юному образі Ізабель, яку блискуче зіграла колишня модель Маріна Вакт.

Серед сюрпризів цілком очікуваних — брати Коени. Їхня стрічка «Усередині Льюїна Девіса» — блискуча, ідеально закомпанована розповідь.

Фестивальна програма ще обіцяє багато цікавого, багато складних запитань та несподіваних відповідей. А ще тут чекають Алена Делона, що презентуватиме відреставровану картину Рене Клемана «На яскравому сонці».

Катерина СЛІПЧЕНКО,
спеціально для «України молодої»
Канн