НОВИНИ ПЛЮС

16.05.2013

Росія тягне нову трубу повз Україну?

Керівник РАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що газопровід «Ямал–Європа–2» в обхід України може бути побудований у дуже короткий термін, бо не вимагає великих витрат. Відповідно до меморандуму, нібито підписаного нещодавно з польськими колегами в Петербурзі, росіяни почали роботу з розробки техніко–економічного обґрунтування проекту «Ямал — Європа–2», яке буде завершено до кінця 2013 року. При цьому віце–прем’єр Польщі Януш Пехочинський назвав заяву Міллера жартом та грою на публіку.

Влада Британії ініціювала референдум щодо виходу з ЄС

До парламенту Об’єднаного Королівства внесено законопроект про референдум з питання виходу Великої Британії зі складу Євросоюзу. Автори проекту — владна партія консерваторів — пропонують провести голосування не пізніше 2017 року, в разі їхньої перемоги на виборах–2015. Прем’єр–міністр країни, консерватор Девід Кемерон, відзначає, що не є прихильником виходу країни з ЄС, проте вважає, що «потрібно надати країні вибір. Нам необхідно переглянути, чи входить членство в ЄС в інтереси Британії».

Бразилія теж узаконила гей–шлюби

Національна рада юстиції Бразилії зобов’язала державні органи не відмовляти в реєстрації одностатевих шлюбів. Таким чином НРЮ, яка здійснює нагляд за судовою системою в країні, де–факто остаточно узаконила гей–шлюби в найбільшій католицькій країні світу.

Цивільні союзи, а потім і реєстрацію шлюбів між представниками однієї статі було дозволено верховним судом Бразилії з 2011 року.

Мавзолей Болівара в Каракасі

У столиці Венесуели Каракасі відбулося відкриття мавзолею, в якому поховано останки Симона Болівара — одного з керівників війни за незалежність іспанських колоній в Латинській Америці. Ідея створення мавзолею належала покійному президентові Уго Чавесу. Він зробив фігуру Болівара культовою для Венесуели.

Будівля мавзолею має форму вітрила заввишки 50 метрів; усередині на гранітній плиті стоїть дерев’яна труна з ініціалами полководця. У будівлі одночасно можуть перебувати до 1500 осіб. На відкритті мавзолею був присутній наступник Чавеса Ніколас Мадуро.

ЄС допомагає Малі

Євросоюз ухвалив рішення виділити додаткову допомогу в розмірі 520 млн. євро на відновлення Малі після політичної кризи, яка триває в цій африканській країні. Про це повідомив на міжнародній конференції з надання допомоги Малі голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

Розправа з продавцями алкоголю в Іраку

Ісламські бойовики вбили 12 осіб у магазинах, що торгують алкоголем, в районі Заюна на заході Багдада. Нападники на чотирьох авто прибули до торгових точок позавчора після заходу сонця, відкрили вогонь і потім утекли.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>