Як у поганому детективі

16.05.2013
Як у поганому детективі

Зніяковілий Райан Фогл на допиті в приймальному відділенні ФСБ. Фото Рейтер/прес–служби ФСБ Росії.

«У ніч із 13 на 14 травня органи контррозвідки ФСБ Росії при спробі вербування співробітника однієї з російських спецслужб затримали кадрового співробітника Центрального розвідувального управління США Фогла Райана Крістофера, який працює під прикриттям посади третього секретаря політичного відділу посольства США в Москві», — ідеться у поширеному повідомленні ФСБ.

З цього приводу МЗС Росії висловило протест послу США Майклу Макфолу і вчора викликало його до себе на Смоленську площу для пояснень. Посол відмовився коментувати зустріч у міністерстві журналістам, які очікували його на виході. А в коментарі МЗС Росії йдеться про те, що послу було висловлено протест у зв’язку зі спробою вербування російського «спецслужбіста» представником ЦРУ.

Затриманий американський дипломат, оголошений «персоною нон грата», повинен залишити межі Російської Федерації в найкоротший термін.

За повідомленням ФСБ, затриманий у Москві на гарячому Райан Фогл пропонував співробітникові російських спецслужб за співробітництво один мільйон доларів щороку. При арешті у Фогла, наче в шпигуна–невдахи зі старого детективу, виявили засоби зміни зовнішності — перуки та сонячні окуляри, спеціальні технічні засоби, письмові інструкції для вербованого росіянина, велику суму грошей у пачках купюрами по 500 євро. У листі, вилученому в затриманого, потенційному «стукачеві» пропонували аванс у розмірі 100 тисяч доларів та схему створення поштової адреси на сайті Gmail для подальших контактів.

Відеозйомка затримання та допиту Фогла в приймальному відділенні ФСБ, викладена на сервісі YouTube, спричинила численні злостиві та комічні коментарі інтернет–користувачів. Після проведення необхідних процедур затриманого передали офіційним представникам посольства США, повідомляє РІА «Новості».

Це далеко не перший шпигунський скандал між Росією та США впродовж останніх років. Серед найбільших інцидентів — арешт у США 2010 року десятьох осіб, звинувачених у шпигунстві на користь Росії.

Як зазначає кореспондент Бі–Бі–Сі у Москві, і нинішній скандал навряд стане сильним ударом по російсько–американських відносинах, оскільки обидві країни знають, що «шпигунство не закінчилося із завершенням «холодної війни».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>