Бюрократи дали «добро»

16.05.2013

Учора Європейська комісія схвалила проект рішення Ради Євросоюзу про «підписання, тимчасове застосування, а також про укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Як повідомила прес–служба Єврокомісії, документ «без передбачення майбутнього політичного рішення щодо можливого підписання» буде передано Раді для подальшого опрацювання.

У повідомленні з Брюсселя зазначається, що даним рішенням ЄК здійснила необхідні підготовчі кроки з метою забезпечити технічну готовність до підписання Угоди про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, що відбудеться в листопаді ц. р. Прес–служба Єврокомісії наголошує, що підписання договору відбудеться лише за умови створення Києвом необхідних політичних передумов.

У заяві Комісії нагадуються висновки Ради закордонних справ ЄС щодо України від 10 грудня 2012 року, в яких виписано умови підписання угоди. Крім того, у заяві зазначено, що додаткові очікування стосуються покращення бізнес–клімату в Україні.

«Сьогоднішнє схвалення Єврокомісією пропозицій є необхідним кроком для уможливлення для Європейського Союзу технічно рухатися вперед у необхідній підготовчій роботі для можливого підписання на Вільнюському саміті. Однак цей крок не передбачає ні в якому разі рішення Ради ЄС», — пояснюється в заяві.

Брюссель знову доводить до відома Києва: що тепер час для української влади вирішити найважливіші питання для того, щоб зробити можливим підписання угоди. Тоді це стане «історичним проривом» у відносинах України і Євросоюзу.