11 років без Лобановського

16.05.2013

Того ж дня, коли в Полтаві спортивна громадськість проводжала в останню путь футбольного суддю Олександра Горностаєва, який раптово помер під час обслуговування гри 11 травня, в Запоріжжі згадували інший «матч смерті» — останній у житті великого тренера, Героя України Валерія Лобановського. Тоді, у травні 2002 року, під час зустрічі запорізького «Металурга» і київського «Динамо» у Метра стався геморагічний інсульт, і медицина виявилася безсилою. ВВЛ помер 13 травня.

Як розповів учора кореспонденту «УМ» заступник голови Запорізької облдержадміністрації Петро Гончарук (він же — перший заступник голови обласної федерації футболу), меморіальна акція на честь Лобановського пройшла на стадіоні «АвтоЗАЗ». За дорученням оргкомітету головний футбольний функціонер області Віктор Межейко поділився спогадами про Валерія Васильовича й нагадав деталі резонансної трагедії, котра сталася одинадцять років тому. Пам’ять легендарного фахівця вшанували хвилиною мовчання.

Затим відбувся поєдинок між збірною Запорізької області (тренер — Валерій Папуча) і ветеранами ФК «Металург» (Анатолій Василега). Уболівальники знову побачили на газоні Романа Бондаренка і Леоніда Ключика, Ігоря Лучкевича та Владислава Іщенка, Олександра Рудику, Ігоря Гімро та інших відомих свого часу гравців. Ветерани здолали аматорську збірну регіону з рахунком 3:2. У складі переможців відзначилися Бондаренко (двічі) та Гімро.