Курс на Стокгольм

16.05.2013
Курс на Стокгольм

Фін Ніклас Хагман атакує ворота збірної Латвії. Фото Рейтер.

Як і минулого року, нині господарями чемпіонату світу в елітному дивізіоні є Фінляндія та Швеція. І якщо на ЧС–2012 півфінальні та «медальні» поєдинки пройшли в Гельсінкі, то цього року організатори застосували асиметрію, віддавши чотири вирішальні матчі Стокгольму. Тож, провівши сьогодні на «Хартвелл–арені» два чвертьфінали, Суомі попрощається з 77–м чемпіонатом світу, а збірна цієї країни, у разі успішного подолання першого раунду «плей–оф», продовжить турнірний шлях на стокгольмській «Глобен–арені».

Що цікаво: якщо обидві збірні–господарки візьмуть бар’єр 1/4 фіналу, їх чекатиме очна дуель у півфіналі. Фінам — переможцям групи H — у рідних стінах, думається, буде не складно здолати словаків, котрі переживають зміну поколінь. А от шведам, щоб потрапити в топ–четвірку, доведеться приборкати сильних та амбітних канадців. На минулорічному «мундіалі» і «Тре крунур», і «Клинові листя» не змогли пробитися до півфінальної стадії, тож обом командам нині є що доводити. До речі, без медалей ЧС–2012, програвши чехам матч за третє місце, залишилася й фінська команда.

Бронзові призери минулорічного планетарного форуму — чехи, як і віце–чемпіони словаки нині демонструють доволі невиразну гру. До чверть­фіналів обидва колективи потрапили з останніх прохідних місць у своїх октетах (четвертих). Хоча, як відомо, на хокейних світових першостях груповий етап і матчі «на виліт» — абсолютно різні речі. Тож мало хто візьметься напевно спрогнозувати підсумок чвертьфінального протистояння між найкращою командою групи S — сенсаційними швейцарцями, котрі єдині ще не програли жодного матчу, та збірною Чехії, очолюваною Алоїзом Гадамчиком, у пасиві якої вже аж три поразки, зокрема й збірній Швейцарії — 2:5.

Непростий матч у чвертьфіналі очікує й на чинних чемпіонів — росіян. «Червоній машині» в суперники випала команда США. Попри перемогу над «янкі» в групі, Зінетула Білялетдінов не надто хотів зустрічатися з американцями на ранній стадії «плей–оф». Однак поразки французам та фінам не дозволили Росії розраховувати на більш сприятливого опонента.

Водночас напередодні відповідального поєдинку склад російської збірної поповнив головний снайпер регулярного чемпіонату НХЛ Олександр Овечкін із «Вашингтона». Разом із найрезультативнішим гравцем групового раунду ЧС Іллею Ковальчуком (8 шайб + 5 передач) вони можуть скласти грізний дует.

Загалом, до чвертьфіналів прогнозовано пробилися всі команди так званої «великої сімки», а восьму вакансію заповнили швейцарці. У різні роки на цій позиції фігурують різні збірні. Нині — точно не рік білорусів, які під керівництвом тренера Андрія Скабелки набрали очки лише в одному матчі — проти Словенії. Щоправда, навіть якби балканці випередили «сябрів» у таблиці групи S, все одно Білорусь не втратила б прописку в еліті. Адже наступного року Мінськ прийматиме чемпіонат світу у вищому дивізіоні. На ініціативи польських євродепутатів відібрати в авторитарної країни таке почесне право ІІХФ відповіла відмовою.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Фінляндія, Швеція). Останні матчі попереднього раунду.

Група Н (Гельсінкі). Франція — Німеччина — 2:3 ОТ, Латвія — Фінляндія — 2:3 ОТ.

Підсумкове становище: Фінляндія — 16, Росія, США — 15, Словаччина — 10, Німеччина — 9, Латвія, Франція — 7, Австрія — 5.

Група S (Стокгольм). Чехія — Норвегія — 7:0, Данія — Швеція — 2:4.

Підсумкове становище: Швейцарія — 20, Канада — 18, Швеція — 15, Чехія — 11, Норвегія — 9, Данія — 6, Білорусь — 3, Словенія — 2.

У чвертьфіналах зустрічаються: Фінляндія — Словаччина, Росія — США, Швейцарія — Чехія, Канада — Швеція.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/4 фіналу (серії до 4 перемог). «Піттсбург» — «Оттава» — 4:1 (Малкін «П» — 1+1; серія — 1:0), «Лос–Анджелес» — «Сан–Хосе» — 2:0 (серія — 1:0).