Хвороба «під маскою»

Хвороба «під маскою»

Лікарі Черкаського обласного кардіологічного центру врятували від смерті 62–річну уманчанку Тамілу Лопушан. Медики кажуть: у пацієнтки була тромбоемболія легеневої артерії, яка маскувалася під інфаркт. Це той рідкісний випадок, коли хвороба «одягає маску». І хоча подібні клінічні випадки зустрічаються не так часто, вони дуже небезпечні для життя людини.

Знати і не боятися

Знати і не боятися

Кожен уважний до свого здоров’я киянин або гість столиці має цими днями можливість безплатно пройти скринінг за допомогою сучасного методу діагностики — дерматоскопа. Як розповіла «УМ» заступник головного лікаря Шкірно–венерологічного диспансеру №2 Деснянського району Києва Наталія Лага, захід, ініційований цьогоріч Міністерством охорони здоров’я, відбудеться в цьому медичному закладі втретє. «Лікарі, які проводять діагностику ракових захворювань шкіри, мають досвід у виявленні таких недуг, — наголошує Наталія Петрівна. — Мої колеги готуються до заходу заздалегідь: здобувають спеціальну кваліфікацію на курсах у Національній медичній академії післядипломної освіти ім. П. Шупика, в Інституті дерматології і косметології під керівництвом Ольги Богомолець. Завдання ­скринінгу — виявляти рак на ранніх стадіях, коли недуга лікується одномоментно».

Стрес? Час «зміцнити тил»

Стрес? Час «зміцнити тил»

Погода чудова, як на замовлення, а ти маєш сидіти в офісі, вирішуючи купу невідкладних справ. До омріяної відпустки ще далеко, а накопичена за довгі місяці втома вже дає про себе знати. Кепський настрій, дратівливість, безсоння — так організм сигналізує про стрес. Ігнорувати ці «дзвіночки» небезпечно, наголошують лікарі. Інакше все завершиться тривалою депресією, вийти з якої навіть омріяна відпустка не допоможе.

Всі статті рубрики