Хвороба «під маскою»

15.05.2013
Хвороба «під маскою»

Майте на увазі: тромбоемболія часто маскується не лише під інфаркт, а й пiд запалення легень. Фото з сайта www. yak–prosto.com.

Лікарі Черкаського обласного кардіологічного центру врятували від смерті 62–річну уманчанку Тамілу Лопушан. Медики кажуть: у пацієнтки була тромбоемболія легеневої артерії, яка маскувалася під інфаркт. Це той рідкісний випадок, коли хвороба «одягає маску». І хоча подібні клінічні випадки зустрічаються не так часто, вони дуже небезпечні для життя людини.

«Того дня вдома скубла у мисці курей. А коли підвелася з табуретки, у правому коліні так різко заболіло, що не змогла стати на ногу», — пригадує початок своєї недуги пані Таміла.

Але хіба біль у коліні — привід для наших терплячих жінок, аби відразу бігти до лікаря? Так вирішила й пані Таміла. І навіть наступного дня, зізнається тепер, коли раптом почалася нестерпна задуха, а удари серця збільшилися до 120, не звернулася по допомогу до медиків.

«Протягом чотирьох днів поралася по господарству, а напади частішали. А тоді подумала: може, це запалення легенів? Обстежилася, але мій прогноз не підтвердився», — веде далі Таміла Сергіївна.

Тільки на п’ятий день після перших симптомів небезпечної недуги жінка викликала невідкладну допомогу. Почувалася так кепсько, що не мала сил підняти ногу на сходинку автомобіля «швидкої».

В Уманській лікарні пацієнтку лікували від інфаркту міокарда, але стан хворої не поліпшувався. Тому її терміново перевезли до обласного кардіологічного центру.

«Ми з’ясували, що під маскою інфаркту ховалася тромбоемболія легеневої артерії», — говорить «УМ» головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру Світлана Журба.

«Тромбоемболія легеневої артерії розпочалася на тлі тромбозу нижніх кінцівок. Це підтвердила ангеопульмографія, завдяки якій ми чітко побачили закупорку», — додає лікар–кардіолог центру Ольга Прошак.

Попри те, що минуло два тижні від початку захворювання, черкаські кардіологи ввели пацієнтці препарат, який розбиває тромби, і успішно її прооперували.

«Такий препарат дорогий, але ми маємо змогу надавати його хворим безплатно, за рахунок бюджету», — зазначає Світлана Журба.

Аби попередити повторні епізоди небезпечного захворювання, Тамілі Лопушан встановили саvа–фільтр. Це спеціальна «пастка», яка здатна в організмі людини вловлювати тромби. Черкаські кардіологи певні: нині це най­ефективніша практика лікування. І хоча цей метод застосовують поки що не скрізь в Україні, у Черкасах його вже освоїли.

«До операції хвора мала сіро–синюшний колір шкіри, задишку, не могла лежати, а після хірургічного втручання почала нормально дихати і вперше за кілька тижнів заснула», — пригадує кардіолог Олена Нєфьодова.

«Такі пацієнти після лікування повинні пожиттєво приймати препарати, які розріджують кров», — пояснює Ольга Прошак. За її словами, тромбоемболія легеневої артерії часто протікає під маскою не лише інфаркту, а й запалення легень. У групі ризику — люди після ортопедичних операцій, перенесених інфарктів, онкохворі, пацієнти з тромбозом, ожирінням.

Пані Ольга каже, що в обласному кардіоцентрі нині проходить лікування 45–річний чоловік. У нього задишка з’явилася ввечері, а він мужньо терпів до ранку: думав, що минеться. Тому, закликає лікарка, в жодному разі не можна терпіти біль у серці й сподіватися, що якось минеться, а обов’язково йти до лікаря. Серед симптомів тромбоемболії можуть бути не лише різка задишка, нестача кисню, низький тиск, запаморочення, тахікардія, а й сині губи та втрата свідомості. Ця хвороба дуже небезпечна, летальність складає 95 відсотків. Тож Таміла Лопушан потрапила до щасливчиків із тих п’яти відсотків.

«Колись давно мені ворожка нагадала, що після 60 років успішно перенесу операцію і житиму до 80 років. І якщо перше вона вгадала, то, сподіваюся, і з другим не помилилася», — усміхається Таміла Лопушан. Тепер вона живе повноцінним життям і дякує черкаським кардіологам за порятунок.

 

ЦИТАТА

Тромбоемболія легеневої артерії часто протікає під маскою не лише інфаркту, а й запалення легень. У групі ризику — люди після ортопедичних операцій, перенесених інфарктів, онкохворі, пацієнти з тромбозом, ожирінням.