Літає і співає

15.05.2013

Перший в історії музичний відеокліп, створений у космосі, менш ніж за два дні зібрав у YouTube понад чотири мільйони переглядів. Його записав на борту Міжнародної космічної станції канадський астронавт Кріс Хадфілд, який учора разом iз мультинаціональним екіпажем повернувся на Землю пiсля пiврiчної космiчної «вахти». Кріс виконав під гітару хіт Девіда Боуї «Космічна Одіссея» і вмить став найпопулярнішим космонавтом останнього десятиліття.

Утім співати в космосі, як з’ясувалося, полюбляють всі земляни. «Кріс Хадфілд далеко не перший космонавт, що заспівав в умовах невагомості. До нього були Георгій Гречко, Павло Попович, Юрій Гагарін, — розповідає «УМ» Ірина Дячук, директор Музею космонавтики ім. Корольо­ва, що в Житомирі. — Але тоді технічних можливостей знімати кліпи не було. Космонавтів чули лише працівники станції через прилади зв’язку. Я не знаю, чи збереглися якісь записи. Принаймні в нашому музеї їх немає».

Відомо, наприклад, що Юрій Гагарін перед стартом мугикав суперпопулярну в 1960–х пісню «Ландыши» та «ідейно правильну» «Родина слышит, Родина знает...», а перед самим стартом ракети заспівав тематичну «Летите, голуби, летите». Українець Павло Попович виводив у космосі свою — «Дивлюсь я на небо...» Ось як він розповідав про це в інтерв’ю «УМ» майже десять років тому: «Співати я завжди любив, мав, як мені казали, рідкісний голос — драматичний тенор, і навіть кілька консерваторій мене запрошували до себе. Перша українська пісня залунала у космосі ще у 1962 році, коли я літав із Ніколаєвим. Ми ввімкнули всі передавачі на Землю, і я заспівав: «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю, чому я не сокіл, чому не літаю...»

«Мені здається, що космонавти дуже люблять співати через те, що у космосі загострюється відчуття прекрасного, — розмірковує Ірина Дячук. — Вони розповідають, що безмежний простір, космічні пейзажі — це надзвичайна краса, душа просто не може не співати. Я думаю, що там ще присутня якась містика».

Катерина ПЕТРОВА,
Оксана ЧИТАНКА

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Окрім «космічного», в центрі уваги днями опинився ще один відеокліп на пісню Девіда Боуї — цього разу офіційний, відзнятий самим музикантом. Після тривалої перерви в записах студійних альбомів і дисків, на початку цього року Девід нарешті потішив шанувальників своєї творчості новим синглом. У відео на головну його пісню The Next Day британець традиційно покликав зніматися найкращих акторів — цього разу французьку «оскароносицю» Маріон Котійяр та свого зіркового співвітчизника Гарі Олдмана.

Сюжет, також традиційно, було обрано з відтінком провокації. За сценарієм, співак виступає в барі, де повія (Котійяр) танцює зі священиком (Олдман). У кадрі також присутній кардинал, який купує собі дівчину легкої поведінки. Прем’єра кліпу відбулася на хостингу YouTube, але вже через кілька годин кліп було видалено — з поясненням, що «порушує правила користування відеосервісом». Згодом ролик повернули, а адміністрація YouTube попросила у Девіда вибачення — мовляв, «сталася помилка».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>