Не п’ять, а сім. Число красиве

15.05.2013
Не п’ять, а сім. Число красиве

Перевибори мають стати наслідком тяганини з підбиттям підсумків голосування в найбільш суперечливих мажоритарних округах. Фото з архіву «УМ».

Вибори до парламенту відбулися ще в жовтні, але й через півроку відтоді п’ять так званих «проблемних» округів не отримали своїх народних депутатів. Ідеться про ті мажоритарні округи, де більшість голосів набирали кандидати від опозиції, однак їхні конкуренти — ставленики влади — за допомогою «найсправедливіших» українських судів звели результати голосування нанівець, внаслідок чого Центр­виборчком ухвалив рішення щодо неможливості встановити достовірні результати.

Відтоді ЦВК неодноразово заявляла, що не може провести вибори у п’яти округах (№№94, 132, 194, 197 та 223) за чинним законодавством. А Верховна Рада й Кабмін усувалися від вирішення цієї проблеми. Втрутився навіть Захід: «Це залишається нашим занепокоєнням. Ми вважаємо, що нові вибори в цих округах мають бути призначені, і ми говорили відверто українській владі. Сполучені Штати повністю підтримують Європейський Союз у питаннях щодо України, а саме: реформування судової системи, реформування прокуратури та проведення чесних виборів», — наголосив днями Джон Теффт, Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні.

Спрацювало. Позавчора Кабінет Міністрів затвердив проект закону про проведення виборів, і навіть не в п’яти, а в семи округах. Про це через сайт відомства повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович.

Крім п’яти округів, де ЦВК відмовилася встановити підсумки виборів, у законопроект потрапили округи Олександра Домбровського та Павла Балоги (№11 та №71) — двох позафракційних депутатів, котрих безпрецедентно позбавили мандатів через Вищий адмінсуд, пригадавши нібито порушення виборчих часів.

За словами Лавриновича, при проведенні повторних виборів Кабінет Міністрів пропонує врахувати зауваження, висловлені у звіті місії ОБСЄ в минулому листопаді. Проектом закону, який подадуть на розгляд Верховної Ради, пропонується встановити, що проведення повторних виборів у цих округах здійснюватиметься відповідно до статей 104 (повторні вибори) та 107 (особливості підготовки і проведення позачергових виборів депутатів) Закону «Про вибори народних депутатів України» на підставі рішення Центральної виборчої комісії, яке приймається не пізніше як через 15 днів після набуття чинності закону.

Перевибори пропонується провести за кошти резервного фонду держбюджету.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Депутат від Партії регіонів Олег Царьов в ефірі «5–го каналу» висловив упевненість, «що не лише Партія регіонів, а й опозиція, парламент дасть голоси за те, щоб призначити перевибори». «А як тепер зробити? У нас існує правова колізія, і її потрібно якось вирішити», — каже «регіонал».

За словами депутата від «Батьківщини» Андрія Парубія, опозиція вважає, що в цьому законі «має бути п’ять округів». Однак, зазначає Парубій, існує «велика ймовірність, що ми проголосуємо [за урядовий законопроект], але з тими поправками, які є в законопроекті Руслана Князевича».

У свою чергу, політолог Сергій Таран вважає, що призначення виборів на семи округах — «це не спосіб проголосувати за довибори у певних округах, це спроба зірвати довибори».

«Для влади надзвичайно важливо показати, що вона готова до цих довиборів. Але зрозуміло, що в цих проблемних округах влада має дуже мало шансів виграти. Що робити? У цій ситуації потрібно продемонструвати бажання довиборів. Але руками опозиції спробувати відтягнути ці довибори на пізніший термін, — припускає політолог. — І тому зараз, коли говорять про вибори ще на двох інших округах, — це просто намагаються таким чином заблокувати можливість цих довиборів. І тоді влада зможе сказати: «От бачте, ми хотіли цих довиборів, а опозиція не захотіла...»

Нагадаємо, двох депутатів, котрі втратили мандати вже через кілька місяців після принесення присяги, називають людьми, відповідно, Петра Порошенка та Віктора Балоги. Усунувши Домбровського й Павла Балогу з ВР, влада таким чином «тисне» на їхніх зверхників, котрі співпрацюють з опозицією.