Герої з Бостона

15.05.2013
Герої з Бостона

Патріс Бержерон (ліворуч) і Здено Хара святкують історичний порятунок «Бостона». Фото Рейтер.

Завершення першого раунду «плей–оф» НХЛ у хокейному світі чекають із нетерпінням. Зазвичай саме в цей час на чемпіонаті світу в елітному дивізіоні наближається момент вирішальних двобоїв, а претенденти на медалі розраховують на кадрове підсилення з восьми клубів, які припинили боротьбу за Кубок Стенлі. Так, з особливою увагою за перипетіями в НХЛ стежили в Росії, чия збірна із серйозними пробуксовками намагається захистити титул чемпіона світу. Після вчорашньої поразки «Вашингтона» у сьомому, вирішальному, матчі чвертьфіналу Східної конференції «рейнджерам» із Нью–Йорка склад «Червоної машини» може підсилити найкращий снайпер регулярного сезону НХЛ Олександр Овечкін. Він уже через кілька годин після розгромної поразки «столичних» (0:5) отримав виклик до табору збірної на ЧС у Гельсінкі.

У наступному раунді Кубка Стенлі суперником «Рейнджерз» стане «Бостон», який уперше в історії НХЛ примудрився виграти сьомий матч серії, програючи в третьому періоді три шайби. Героєм «Брюїнз» у протистоянні з «Торонто» став Патріс Бержерон, який зрівняв рахунок за 50 секунд до завершення основного часу, а на 7–й хвилині овертайму відправив «Мейпл лівз» у нокаут. У це важко повірити, але дві рятівні шайби бостонці закинули, змінивши воротаря на шостого польового гравця за 82 секунди до кінця основного часу.

У іншому півфіналі Сходу зійдуться «Піттсбург», якому разом із зірковими Євгеном Малкіним та Сідні Кросбі довелося помучитися з іншою нью–йоркською командою — «Айлендерз» (рахунок у серії 4:2), та «Оттава», котра, попри нижчий рейтинг, дозволила «Монреалю» виграти тільки одну зустріч.

На одному диханні провели стартовий раунд і переможці «регулярки». «Чорні яструби» з Чикаго віддали «Міннесоті» також лише один поєдинок. Натомість їхній наступний суперник — «Детройт» (сьомий номер посіву) — морочився із другою командою Заходу, «Анахаймом», усі сім матчів.

Єдиним колективом, який пройшов перший етап «плей–оф» без втрат, стали «акули» із Сан–Хосе. Підопічні канадця Тодда Маклеллана розірвали на шматки «Ванкувер». Уже сьогодні їх чекає зустріч із чинними володарями Кубка Стенлі, «Лос–Анджелес кінгз», та MVP попереднього «плей–оф» — голкіпером «королів» Джонатаном Куїком.

 

ТАБЛО

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/8 фіналу (серії до 4 перемог). «Бостон» — «Торонто» — 5:4 ОТ (рахунок у серії — 4:3), «Вашингтон» — «Н.–Й. рейнджерз» — 0:5 (3:4).

У чвертьфіналах зустрічаються: «Піттсбург» — «Оттава», «Лос–Анджелес» — «Сан–Хосе», «Чикаго» — «Детройт», «Бостон» — «Рейнджерз».

* * *

Чемпіонат світу–2013 (Швеція, Фінляндія).

Група Н (Гельсінкі). Латвія — Франція — 3:1, Австрія — Росія — 4:8, Словаччина — США — 4:1.

Становище команд: Росія, США — 15 (7), Фінляндія — 14 (6), Словаччина — 10 (7), Німеччина — 7 (6), Латвія, Франція — 6 (6), Австрія — 5 (7).

Група S (Стокгольм). Данія — Білорусь — 3:2, Канада — Словенія — 4:3 ОТ, Білорусь — Швейцарія — 1:4.

Становище команд: Швейцарія — 20 (7), Канада — 18 (7), Швеція — 12 (6), Норвегія — 9 (6), Чехія — 8 (6), Данія — 6 (6), Білорусь — 3 (7), Словенія — 2 (7).

Із вищого дивізіону вибули збірні Австрії та Словенії. У наступному сезоні вони виступлять у дивізіоні ІА разом із командами України, Угорщини, Японії та Південної Кореї.